Турција и SpaceX потпишуваат договор за лансирање на сателитот Türksat 6A

Компанијата на Елон Маск, SpaceX, треба да го лансира првиот турски комуникациски сателит од домашно производство, Türksat 6A, во 2023 година.

Турскиот министер за транспорт и инфраструктура Адил Караисмаиоглу во петокот изјави дека по анализата на понудите и опциите на неколку компании, тие ја избрале ракетата Falcon 9 на SpaceX, што е „најдобра опција“ од технички, административни и финансиски аспект.

Поради тоа, Türksat и SpaceX потпишаа договор, пренесува Daily Sabah.

Покрај тоа, министерот истакна дека фазите на производство, интеграција и тестирање на сателити во моментов се спроведуваат во Центарот за склопување, интеграција и тестирање на вселенски системи (АИТ) во Анкара. Сателитот треба да биде завршен во 2022 година.

Овој проект ќе ја направи Турција една од 10 -те земји што можат да произведат свој комуникациски сателит, а лансирањето на сателитот се очекува во првиот квартал од 2023 година.

Ова не е прва соработка помеѓу SpaceX и Türksat, бидејќи SpaceX го лансираше сателитот Türksat 5A во јануари 2021 година.

Поддржете ја нашата работа: