Фактот што две државни болници неоштетени го преживеаја земјотресот во Турција ја покажа важноста на сеизмичкиот изолатор

Породилната и детската болница во Малатија и болницата Инајет Топчу во Газиантеп ги преживеаја силните земјотреси благодарение на сеизмичкиот изолатор поставен на нивните катови, јави Анадолија.

Пензионираниот професор по геофизичко инженерство на Универзитетот Докуз Ејлул, д-р Мустафа Акѓун, кој ги гледаше видеата снимени во двете болници за време на земјотресот, рече дека снимките откриле колку е важна употребата на изолатори.

– На снимката од болницата во Малатија, земјата и зградата се движат поинаку благодарение на изолаторот. Снимката снимена во болницата Газиантеп Инајет Топчу го покажува ефектот на овој систем во внатрешноста на зградата. Тоа спречи зградата премногу да се затресе. Така, медицинските сестри можеа да стојат и да ги држат инкубаторите, рече тој.

Професорот Акѓун нафгласи дека овој систем обезбедува заштита доколку се направи правилно а додаде и дека системот може да се инсталира и на згради што веќе се изградени, но ќе чини многу повеќе бидејќи столбовите ќе бидат исечени и изолаторите ќе бидат поставени меѓу столбовите.

Според него, системот за рано предупредување е исто така важен.

– Сеизмичките изолатори го контролираат однесувањето на зградата за време на земјотрес, но има и системи за рано предупредување од земјотрес. Такви системи се имплементирани во Мексико. Ги има и во Италија и САД. Пред разурнувачки земјотресен бран да ја погоди вашата област, вие ќе биде информиран 20 секунди однапред, во зависност од растојанието и предупредувања. Достигнувањата во светот треба да се спроведат и во Турција. Тоа го има во Јапонија и Мексико. Мексико го употреби при последниот голем земјотрес и беа спречени многу жртви, рече професорот Акѓун.

Поддржете ја нашата работа: