Што е тоа „Кентаур“ мутација на коронавирусот и зошто ги загрижува научниците?

Експертите за заразни болести во Европа се загрижени за појавата на уште една брзо распространета варијанта на Омикрон, која со голема брзина добива замав во Индија и веќе стигна до неколку европски земји, пренесува лондонски „Тhe Guardian“.

Алармот се вклучи кога пратениците повикаа да се вложат дополнителни напори за да се убедат речиси 3 милиони возрасни луѓе во Англија да ја прифатат понудата за вакцинација, лица кои претходно не примиле ниту една доза од ковид вакцините.

Варијантата BA.2.75 – наречена„Кентаур“ – за првпат беше забележана во Индија на почетокот на мај. Случаите во Велика Британија оттогаш се зголемија вртоглаво – и очигледно побрзо од оние на многу позаразната варијанта Омикрон 5 (или BA.5), која е присутна и во Индија, и брзо ја замени варијантата Омикрон 2 (BA.2) што беше претходно доминантна во многу земји, пишува Гардијан.

Оттогаш, Кентаурот (BA.2.75) е откриен и во околу 10 други земји, вклучувајќи ги Обединетото Кралство, САД, Австралија, Германија и Канада.

Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC) го назначи овој вид како „варијанта под надзор“ на 7 јули, што значи дека има некои докази дека може да биде позаразен или поврзан со потешка болест, но доказите се недоволни или имаат сè уште не е проценет добро.

Светската здравствена организација (СЗО) исто така внимателно ја следи новата варијанта, иако нејзиниот главен научник д-р Соумија Сваминатан, рече дека сè уште нема доволно докази за да се процени нејзината сериозност.

Покрај неговиот очигледен брз раст и широкото географско ширење, епидемиолозите предупредија на огромниот број на дополнителни мутации што ги содржи сојот BA.2.75, во однос на BA.2, од кои најверојатно еволуирал. „Ова може да значи дека има можност да еволуира и да биде доминантна во однос на другите мутации на коронавирусот“, рече д-р Стивен Грифин, специјалист за заразни болести на Универзитетот во Лидс во Англија.

„Не се толку самите мутации колку бројот/комбинацијата“, рече д-р Том Пикок, специјалист за заразни болести на Империал колеџ во Лондон, кој прв го идентификуваше Омикрон како потенцијална варијанта на загриженост во ноември 2021 година. „Тешко е да се предвиди исходот од толку многу мутации што се случуваат заедно – па му давам на вирусот една „вајлд карта“ каде збирот на делови може да биде полош од деловите поединечно.

„Тоа секако е можен кандидат за наследник на БА.5. Во спротивно, веројатно е нешто што ќе го имаме следно, т.е. „варијанта на варијанта“.

Дури и ако не се појави во други земји, нејзиниот раст во Индија сугерира дека најверојатно ќе биде проблем таму, додаде д-р Пикок. „Јасно е дека расте доста добро во Индија, но Индија нема многу BA.5 и сè уште е многу нејасно колку добро се справува против [неа]“.

Д-р Грифин го наведе ова како уште еден пример за импресивната способност на вирусот да ги толерира промените во неговиот шилест протеин – делот што го користи за инфицирање на клетките и на кој се базираат повеќето вакцини против Ковид.

„Ова време минатата година, многумина беа убедени дека Делта претставува еволутивен врв за вирусот, но појавата на Омикрон и огромното зголемување на варијабилноста и евазијата на антитела е знак дека ние како популација не можеме да следиме план како кај грип за ефикасно следење на еволуцијата на овој вирус“, рече д-р Грифин.

Покрај вакцините, долгорочните планови треба да вклучуваат различни мерки за спречување на инфекции и реинфекции. „Ова вклучува создавање средини отпорни на инфекции преку подобрена вентилација, филтрирање или стерилизација на воздухот во затворените простории, разумно повторно издавање на тестови за латерален проток и соодветни и поддржани периоди на изолација што навистина ќе го намалат тековниот пренос“, рече тој.

Поддржете ја нашата работа: