Амазон планира да изработува домашни роботи

СПОДЕЛИ

Во лабораторијата на “Амазон”, Lab126 во Санивејл, Калифорнија, настанаа проекти како Kindle, Amazon Fire таблети, ТВ стикови, и Echo паметни звучници – сите за продажба на оваа компанија.

Сега пак, истите експерти работат на развој на нова технологија која би требало во домот на обичниот граѓанин да доведе роботски асистенти.

Во “Амазон”, под проектот наречен “Vesta” експертите веќе работат на роботи кои како што автономните возила сами функционираат, така овие роботи ќе се движат по вашите домови. Компанијата неодамна објави низа огласи за отворени работни места во областа на роботиката, и тоа во погонот на Lab126.

Проектот “Vesta” треба да изработи роботи кои автономно ќе можат да с движат по вашиот дом и ќ служат како мобилни паметни звучници, а ќе бидат опремени со компјутерска технологија за подобро снаоѓање.

Така нивните сопственици би можеле да ги повикуваат од друга соба за да направат одредена задача, но освен функциите кои засега се достапни, како на пример Alexа, не е познато какви нови функции дополнително ќе извршуваат новите роботи.

Првите роботски куќни помошници во продажба се очекува да пристигнат од 2019та година.

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------