Америка во вселената, независна од Русија

Оваа иницијатива, наречена „Launch America“, ќе обезбеди сигурен транспорт до и од Меѓународната вселенска станица, на американски екипаж со американско вселенско летало, кое ќе се лансира од Америка . Со тоа, американската индустрија ќе се врати на чело на технологијата и операциите за човечки истражувања и ќе стави крај на зависноста од Русија за транспорт на екипаж до вселенската станица.

Откако во 2011 година заврши „шатл“ програмата на САД, НАСА е целосно зависна од Русија кога станува збор за пренесување на астронаути во орбитата.

Изборот е едноставен: Америка или целосно ќе го финансира планот и ќе ги врати лансирањата во Америка, или ќе продолжи да и праќа милиони долари на Русија.

Поддржете ја нашата работа: