Благодарение на пилули за контрацепција рибите го менуваат однесувањето

Постојат одредени работи кои апсолутно никогаш не треба да ги фрлате во ВЦ шолја – пластични кеси, влажни марамчиња и слично. Овие работи често се заглавуваат и предизвикуваат проблеми со водоводот.

И какви што се неодамнешните резултати од истражувањето спроведено на Универзитетот во Екстер, на забранетите работи можете да ги додадете и таблетите за контрацепција.

Резултатите од истражувањето покажале дека поради зачестено користење на таквите пилули, кои некогаш едноставно се фрлаат во ВЦ шолјата, барем една од пет машки риби во реките на Британија станала интерполова, во смисла дека тие имаат и машки и женски физички карактеристики.

Испитувањето на 50 локации ширум Велика Британија кое го извел Проф. Чарлс Тајлер, водечки еко-токсиколог, потврдило високо присуство на интерсексуални слатководни риби. А најнеобично е дека некои од нив дури и лежат на јајца.

Кај други пак, драматично се намалува количината на сперма, и се далеку помалку агресивни и конкурентни кога станува збор за наоѓање на партнерки за парење. Со самото тоа, мажјаците се помалку способни за размножување. Исто така потомството на таквите риби е чувствително на хемиски производи во водата во однос на потомството на неконтаминирани риби.

Најчесто, пилулите за контрацепција содржат женски хормон естроген и прогестерон. Иако не е експлицитно наведено, можно е претерана количина на такви пилули да заврши во канализација преку урина на корисникот или во форма на фрлени цели пилули, што доведува до “феминизација” на слатководните риби.

Но сепак постојат уште барем 200 други соединенија за кои не се знае дека имаат слични ефекти во менувањето на физиологијата на организмите. Меѓу нив се пус-производите од средствата за чистење, козметиката и пластиката.

Во иднина, доколку успеете да се воздржите од фрлање различни хемикалии во ВЦ шолјата, природата ќе ви биде благодарна.

Поддржете ја нашата работа: