НАСА успешно го тестираше моторот RS-25 кој ќе биде задолжен да ја турка новата масивна ракета на НАСА која треба да не однесе до Марс.

Ракетата уште позната како SLS  „massive Space Launch System (SLS) deep-space rocket“ практично ќе биде придвижувана од 4 RS-25 главни мотори кој заедно со другите 5 сегментни бустери ќе ги однесат астронаутите до нови откритија.

Ова е трета успешна проба на RS-25 ракетните мотори на НАСА, а ќе има и уште три во наредните месеци – сите во рамките на подготовките за моментот кога ќе се комбинираат четири од овие чудовишта и ќе лансираме кон Марс.

“SLS ќе биде најмоќната ракета која некогаш била изградена “, изјави вселенскиот астронаут Rick Mastracchio за печатот на настанот, кој се одржа во Вселенскиот центар Stennis во Мисисипи.

Можете ли да замисите колку ќе биде голема и силна ова ракета ?

Само за илустрација : Нејзините 5 сегменти се високи колку 20 катна зграда и ќе согоруваат неверојатни 5 тона гориво во секунда што треба да и даде на ракетата 1,6 милиони тони потисок за да може да полета

meet-rocket

 

 

Поддржете ја нашата работа: