Единаесет годишно момче има повисок коефициент на интелигенција од Ајнштајн

Единаесет годишно момче од Велика Британија постигнало подобар резултат на IQ- тест од Алберт Ајнштајн и Стивен Хокинг.

Границата за „генијалност“ е поставена на 140, а 11-годишниот Арнав Шарма од Рединг на исклучително тешкиот Менса тест постигнал 162-највискиот можен резултат.

Неговиот резултат е за два бода подобар од оној што своеверемено го постигнал Алберт Ајнштајн, како и Стивен Хокинг.

Со овој резултат Арнав се вројува во првите еден отсто од нацијата во однос на нивото на интелигенција.

„Менса тестот е навистина тежок и многу луѓе не можат да го поминат, па ни јас не очекувам да поминам“– изјавил Арнав пред тестирњето.

Арнав, кој има индиско потекло го полагал тестот без никакви  подготовки и претходно  немал видено како изгледа еден ваков тест.

Тестот траел два и пол часа, а Арнав тврди дека не бил нервозен пред полагањето.

„Немав никакви подготовки за тестот, но не бев нервозен. Во моето семејство беа изненадени, но и многу среќни кога им го соопштив резултатот“–  изјавил Арнав.

Поддржете ја нашата работа: