Меѓународна вселенска станица: Стигна зелката за берење

Астронаутите на Меѓународната вселенска станица ќе имаат можност да ја пробаат првата кинеска зелка одгледана во вселената.

После еден месец одгледување на зелката во посебниот оддел на Меѓународната вселенска станица таа конечно стигна за берба.

Иако астронаутите ќе имаат можност да каснат малку од првата „Tokyo Bekana“ кинеска зелка одгледана во вселената сепак поголемиот дел од зелката ќе се спакува и ќе се зачува за понатамошни истражувања кои ќе се вршат во НАСА.

Астронаутот „Peggy Whitson“ ја имаше честа да ја изврши бербата и оваа зелка сега е петото растение одгледано на Меѓународната вселенска станица.

Во среда на астронаутите им пристигнува нов карго товар кој нестрпливо го очекуваат:

Американскиот „Space X“ успешно лансираше за НАСА ( Видео )

Поддржете ја нашата работа: