Митовите за вакцинирање, одговорни за ширење на морбили

Застрашувачкиот  тренд на анти-вакцинација ги зголемува епидемиите.

До понеделник, биле пријавени 486 случаи досега оваа година на Институтот „Роберт Кох“ во Берлин, кој го следи ширењето на заразните болести во Германија. Во САД е забележано зголемување од 446 случаи.

Во двете земји, здравствените работници ги обвинуваат родителите кои ја отфрлаат постојната ММР вакцина за своите деца, која штити против мали сипаници, заушки и рубеола.

Според Moбин Ратор, член на Комитетот на Американската Академија за педијатрија, порастот на заразни болести е знак дека митовите за вакцините треба да се разјаснат, вклучувајчи го и оној за вакцините и аутизмот. Потребно е да зголеми едукацијата и да се создадат закони кои бараат задолжителна вакцинација на децата.

Во Германија, 344 случаи биле во Берлин. Главните причини се ниска стапка на имунизација на мали деца, адолесценти и помлади возрасни, што резултира со глобално намалување на имунитетот, па често се заразуваат и деца кои се премногу мали да се вакцинираат.

 

ЕНаука.мк e проект во кој главната движечка сила се лица со хендикеп и негови главни цели се враќање на интересот за науката и технологијата во нашите домови, институции и медиуми, како и да докаже дека вистинското место на лицата со хендикеп е во македонската наука и економија. Редовното посетување на нашиот портал, споделувањето и дискусија на интересните статии ќе овозможи одржливост на овој проект и ќе поттикне други слични идеи од кој бенефит би имало целото општество.

Поддржете ја нашата работа: