На 146 години почина најстариот човек на светот

CENTRAL JAVA, INDONESIA - AUGUST 29: An Indonesian man, named Mbah Gotho, claimed to be 146 years old, is the oldest human in world's history speaks to press members at his family house in Sragen, Central Java, Indonesia on August 29, 2016. According to the date of birth on his identity and civil registry office members, he was born on December 31, 1870. Jeanne Calment, a French woman was the record holder with age of 122, died in 1997.(Photo by Dasril Roszandi/Anadolu Agency/Getty Images)

На 30ти април почина најстариот човек на светот на 146 годишна возраст откако бил однесен неколку дена пред тоа во болница.

Содимеџо од Индонезија, познат како Мба Гото (дедо Гото) ги надживеа своите четири жени и сите деца и почина на 146 години. Во Индонезија, како официјални податоци, датумите на раѓање почнале да се бележат во 1990 година, затоа нема податоци за неговиот ден на раѓање, но се знае дека е роден во декември 1870та година.

Соседите од селото на дедо Гото,во провинцијата Јава, велат дека тој бил вистински херој. Им раскажувал приказни за војната против Јапонија и холандските колонизатори.

Содимеџо бил тежок пушач. Од своите 4 жени имал вкупно 10 деца. Го надживеале пет негови деца, 12 внуци, 17 правнуци и два пра-пра-внуци.

Поддржете ја нашата работа: