НАСА денес ќе лансира летечка чинија

На 28 јуни 2014 година беше направено првото тест летање и чинијата беше лансирана од објектот на Американската морнарица во Кауај, Хаваи.

Сега, јавноста е поканета да го проследи второто тестирање кое ќе се одржи денес (31 март 2015 година) од 9 до 10 часот наутро. Настанот ќе може да се следи во живо на “http://www.ustream.tv/NASAJPL2“ , а ќе може и да им се поставуваат прашања на научниците кои тие ќе ги одговараат на „четот“ или преку Твитер користејќи го хаштагот “#AskNASA“.

Оваа демонстрација ќе ги тестира технологиите кои ќе овозможат голем товар да може безбедно да слета на површината на Марс, или други планетарни тела со атмосфера, вклучувајќи ја и Земјата.

Овие технологии не само што ќе овозможат голем товар на слета на површината на Марс, туку ќе овозможат и поголем пристап до површината на планетата со тоа што ќе бидат возможни слетувања на места со повисока надморска височина.

Повеќе информации за вселенската технологија на „LDSD“ може да прочитате тука.

Поддржете ја нашата работа:
Ви благодариме за секоја ваша поддршка и донација