Нов тест на крвта може да помогне да се предвиди нечиј ризик од смрт во следните 10 години

Никој не може да  види во иднина, но крвта што тече низ вашите вени може да има некои важни тајни за вашето идно здравје.

Во една нова студија, истражувачите идентификувале 14 биомаркери во човечка крв кои се поврзани со смртност од сите причини, и што може да им помогне на научниците да предвидат ризик од смрт кај пациенти во рок од пет до 10 години.

„Ако можеме да ги идентификуваме ранливите стари лица со ова мерење врз основа на крв, тогаш следниот чекор е да се предвиди оваа ранливост“, објаснува молекуларен епидемиолог и истражувач за стареење Елин Слагбоом од Медицинскиот центар Лајден во Холандија.

Како што стои, предвидувањата за смртност кај постари пациенти стануваат релативно робусни во последната година од животот на пациентот, заради количината на достапни клинички податоци за лицето, давајќи подобрена можност за краткорочно проценување на нивното здравје и прогноза.

Но, што е со долгорочните предвидувања кои се обидуваат да размислат за иднината на пациентот? Тука станува сè поинтригантно.

„Не постои консензус за крајниот пакет предвидувачи на долгорочен ризик од смртност (5-10 години)“, објаснуваат Слагбом и нејзиниот тим во својот нов труд, истакнувајќи дека конвенционалните фактори на ризик за смртност во средна возраст – како што е крвниот притисок и холестерол – всушност не соодветствуваат со ризикот кај постари, постари пациенти.

Во обид да ја комплетираат сликата, тимот пребарал низ примероци од 44,168 лица во 12 различни групи. Учесниците беа на возраст меѓу 18 и 109 години и беа со европско потекло.

Во последователните студии, откриено е дека 5,512 од овие учесници починале.

Гледајќи ги податоците – кои содржеле мерења на 226 метаболички биомаркери во крвта на учесниците – истражувачите идентификувале 14 биомаркери независно поврзани со смртност.

За да се утврди колку добро овие биомаркери можат да покажат вистински ризик од смрт, истражувачите ги анализирале против група на над 7.600 фински пациенти кои биле изучувани во 1997 година.

Од оваа група, 1.213 од учесниците починале за време на следењето, а 14-те биомаркери ја „предвиделе“ нивната смрт во рок од пет до 10 години со точност од 83 проценти, победувајќи ги предвидувањата со конвенционални фактори на ризик, кои биле помалку точни.

„Овие биомаркери јасно го подобруваат предвидувањето на ризикот од пет и 10-годишна смртност, во споредба со конвенционалните фактори на ризик од сите возрасти“, пишуваат истражувачите.

„Овие резултати сугерираат дека профилирањето на метаболички биомаркери може потенцијално да се искористи за водење на грижа за пациентите, доколку е дополнително потврдено во соодветните клинички поставувања.“

 

Ако дојде таа валидација, ова може да биде огромна моќна алатка во иднина да им помогне на водечките здравствени работници, но експертите кои коментираат за студијата велат дека е потребна многу повеќе работа пред да се користи овој вид тест во клиничките

„Ќе треба да видиме: валидација за да обезбеди повторливост во различни лаборатории, производство на референтни примероци за да се тестира ова на тековна основа, работа за да се направи можна индивидуална оценка, валидација во други групи и валидација на сите компоненти на панелот“. вели неврологот Аманда Хеслегрив од Институтот за истражување на деменција во Велика Британија на Универзитетскиот колеџ во Лондон, кој не бил вклучен во студијата.

„Значи, тоа е возбудлив чекор, но сè уште не е подготвено“.

Исто така, вреди да се напомене дека во истражувањето учествувале само учесници со европска позадина, така што наодите не можат со сигурност да зборуваат за идното здравје на луѓето со различни етникуми.

Истражувачите исто така признаваат дека бројот на биомаркери заробени во нивната платформа досега е „само мал дел од метаболитите во човечкиот серум“, што значи дека идните напори со понапредни системи на спектрометрија неизбежно треба да обезбедат поцврст предиктор.

И покрај овие ограничувања, јасно е дека оваа истражна линија може да ни донесе информации за потенцијалното здравје и перспективите на пациентите – прогнозирање до една деценија оддалеченост, а можеби дури и подалеку во нивната иднина, еден ден.

„Ние сакаме да се справиме со ранливоста на здравјето на луѓето што е скриено и дека лекарите не можат да ја видат однадвор“, рече Слагбоум за TIME.

„Сè уште сум изненаден од фактот дека во група луѓе може да земете еден примерок од крв во една точка од времето во нивниот живот, а тоа би рекол ништо значајно за нивниот ризик од смртност од пет до 10 години“.

Поддржете ја нашата работа: