Единечна доза од Pfizer-BioNTech вакцината е 92,6% ефективна според последните анализи

Вакцината Pfizer-BioNTech која што моментално на големо се продава низ целиот свет е исклучително ефикасна и тоа после само една доза - заклучува новата анализа за безбедност и ефикасност

Вакцината Pfizer-BioNTech која што моментално на големо се продава низ целиот свет е исклучително ефикасна и тоа после само една доза – заклучува новата анализа за безбедност и ефикасност. И покрај раните извештаи за ефикасност од само 52,4 проценти, новиот извештај открива дека една доза од вакцината BNT162b2 има ефикасност од 92,6 проценти, обезбедувајќи надеж за милиони лица што биле инокулирани со само една доза низ целиот свет.

За време на првата испорака на вакцината, Велика Британија стана првата земја што ги подели препорачаните две дози во терапии со единечна доза. Идејата беше дека помала ефикасност, на поголем дел од населението, ќе обезбеди форма на колективен имунитет што ќе спречи ширење на КОВИД-19. И производителите на вакцини и експертите побрзаа да ги повикаат другите држави на овој пристап, за кој речиси и да нема докази дека треба да се поддржи, но сепак, Велика Британија напредуваше и досега вакцинираше скоро 16,9 милиони луѓе со единечна доза. Сепак, најновиот извештај сега сугерира дека првичните извештаи за ефикасност биле погрешни, а првата доза на вакцини Pfizer-BioNTech обезбедува значително поголема заштита.

Сепак, најновиот извештај сега сугерира дека првичните извештаи за ефикасност биле погрешни, а првата доза на вакцини Pfizer-BioNTech обезбедува значително поголема заштита.

„Авторите, исто така, известуваат за ефикасност на вакцината од 52,4% од првата доза пред втората доза, но во нивната пресметка, тие вклучија податоци што беа собрани во текот на првите 2 недели по првата доза, кога имунитетот сè уште се зголемуваше “ пишуваат авторите на новиот извештај, дискутирајќи за првичните извештаи.

Резултатите се напишани во кореспонденција на New England Journal of Medicine, ажурирана од претходната студија од 31 декември 2020 година.

Со ефикасност од 92,6 проценти, ова ја прави вакцината актуелен лидер во заштита со една доза, со што се искажуваат 92,1 проценти пријавени за вакцината Модерна.

Авторите сега повикуваат на преиспитување на стратегијата за вакцинирање во САД, сугерирајќи дека таквата висока ефикасност ја доведува во прашање употребата на втора доза на овие специфични вакцини, кои недостигаат во големи количини.

„Со оглед на сегашниот недостиг на вакцини, одложувањето на втората доза е прашање на национална безбедност што, ако се игнорира, сигурно ќе резултира со илјадници хоспитализации и смртни случаи поврзани со Ковид-19 оваа зима во САД“ – стои во извештајот.

Додека резултатите се исклучително ветувачки, сепак постојат спротивставени докази дека една доза можеби не е доволна. Една статија објавена на 22 јануари за воведување на вакцините Pfizer-BioNTech во Израел сугерира дека една доза само ги намалила случаите на КОВИД-19 за 33 проценти кај вакцинираните, што е во спротивност со резултатот од 52,4 проценти и најновиот број на ефикасност од 92,6 проценти. Овие резултати сè уште не се детално разгледувани и темелно проверени, но се причина за загриженост за нациите кои користат пристап со една доза.

Поддржете ја нашата работа: