Псилоцибин пронајден во „Магични печурки“ кои би можеле да ги „ресетираат“ мозоците на депресивни луѓе

Истражувачите од Империал колеџ во Лондон откриле докази кои сугерираат дека псилоцибин, психоактивното соединение во печурки, може да биде корисно во лекувањето на депресијата.

Студијата, објавена во научни извештаи, се фокусираше на 19 пациенти, сите со депресија и отпорност кон класични третмани. Секој пациент покажа помалку депресивни симптоми на еднонеделната марка по третманот. Додека наодите се возбудливи, ова е прелиминарна студија за мал број луѓе и без контролен примерок. Уште поважно, оваа студија не значи дека овие печурки лекуваат депресија.

„Ние за прв пат покажавме јасни промени во активноста на мозокот кај депресивни лица третирани со псилоцибин, кои не се покажале со стандарни третмани“, рече водечкиот автор Д-р Робин Кархарт-Харис, раководител на психоделични истражувања во Империал.

На пациентите во студијата им биле дадени две дози на псилоцибин. Првата доза од 10 мг била дадена веднаш, а втората доза од 25 мг е дадена една недела по првата. Пациентите пријавиле како се чувствувале со пополнување клинички прашалници.

„Неколку наши пациенти опишаа чувство како„ ресетирање “по третманот и честопати користеа компјутерски аналогии“, изјави д-р Кархарт-Харис. „На пример, еден рече дека се чувствува како неговиот мозок е„ дефрагментиран “како компјутерски хард диск, а друг рече дека се чувствува „рестартиран “.

„Псилоцибин може да им даде на овие лица привремен „почеток“ што им треба да се оддалечат од нивните депресивни состојби. Слични ефекти на мозокот се забележани со електроконвулзивна терапија.

 

Поради овие охрабрувачки резултати, тимот планира да спроведе компаративно испитување за да го тестира ефектот на псилоцибин против водечки антидепресиви. Ова е предвидено да започне следната година.

Поддржете ја нашата работа: