Рак пациентка умира откако е запалена за време на операција

Жена почина откако случајно беше запалена „како факел“ на операционата маса во Романија.

66-годишната пациентка со рак на панкреасот е фатално повредена за време на операцијата во болницата Флореаска во главниот град Букурешт во недела, на 22 декември, јавува романската новинска агенција МЕДИАФАКС. Вработените во болницата користеле средства за дезинфекција базирана на алкохол и покрај тоа што операцијата вклучува електричен скалпел. Некако, електричната опрема неправилно функционираше и ја запали запалива дезинфекција што го покриваше телото на пациентот.

Како резултат на несреќата, жената претрпе изгореници на 40 проценти од своето тело и почина во следните денови.

„Пациентот изгоре како факел неколку секунди додека медицинска сестра не исфрли чаша вода над операционата маса“, според објавата на Фејсбук од Емануел Унгуреану, романски политичар.

Според мислењето на Унгуреану, еден од вратарите на болницата го опиша инцидентот на следниов начин: „Кога се враќав во тој блок, почувствував силен мирис на чад и проверив од каде доаѓа, забележувајќи дека пожарот потекнува од просторијата 1. Влегувајќи во Соба 1, видов многу вода на подот и сите се исплашија “.

„Проблемот е што употребата на овој електро-скалпел е забранета во комбинација со ова средство за дезинфекција“, објасни романското Министерство за здравство.

Без оглед на тоа кој е виновен, инцидентот го нагласува здравствениот систем на Романија кој е обвиткан со недоволно финансирање, недостаток на персонал и корупција. Здравствената заштита на Романија е рангирана како најлоша во Европа и е погодена од голем број здравствени скандали во последните години. На пример, по пожарот на романскиот клуб „Колектив“ во 2015 година, десетици жртви загинаа во болница, многу како резултат на инфекции.

Поддржете ја нашата работа: