Реконструирано лице на жена стара 13.600 години

Човечки остатоци кои датираат од пред 13.600 години, откриени се во пештерата Там Лод во Тајланд, а експертите успеале да го реконтруираат лицето на жена која живеела во тој период.

Tham Lod is a cave that was once occupied by Homo sapiens, who used the space as a burial ground, living quarters, social gatherings and for tool making. But some 13,500 years ago, the area experienced a rock fall and the cave was designated only as place to bury the dead

Се верува дека таа е директен предок на популацијата која денес живее во јужна Азија.

Жената од доцниот плеистоцен починала пред 13.600 години, а тим од научници, по извршени посебни мерења успеале да направат фацијална реконструција.

За потребите на реконструкцијата експертите претходно направиле истражувања за просечните димензии на лицето, кожата, мускулите, черепите на 720 современи жени од 25 земји ширум светот.

Резултатите покажале дека се работи за жена  која била на возраст помеѓу 25 и 30 години кога починала, а се смета дека била висока 155 сантиметри.

The Late Pleistocene woman died more than 13,600 years ago, but has been resurrected in a two-dimensional image using facial approximation. The results presented a women aged 25 to 35 years old, with a high jaw line and small almond shaped eyes – and it is believed she was just 5 feet tall

Остатоците се пронајдени уште во 2002 година, во големата пешетера во северозападен Тајланд, која некогаш била дом на хомо сапиенсот. Покрај просторот за живеење, во пештерата  имало и посебни  делови за погребување, како и простор за заедничка изработка на алатки.

Но, пред 13.600 години дошло до рушење на дел од пештерата и на крај местото станало гробница, а денес претставува најстарото место со човечки остатоци во северзападниот дел на Тајланд.

 

Поддржете ја нашата работа: