Русија: Повеќето случаеви со вирусот се опоравуваат целосно

Во преносот во живо на порталот Иднина на Русија, Оксана Драпкина која е руска директорка на Националниот центар за медицински истражувања за превентивна медицина, вели дека:

„Повеќето пациенти се опоравуваат целосно, но оние кои развија пневмонија или ја искусија тешката форма на болеста, можеби ќе треба да се подготват за некои несакани дејства, најтешко од пулмонална фиброза. Бронхиите и белите дробови заслужуваат најголемо внимание “

Драпкина рече дека во вакви случаи пациентите треба да се обратат до специјалисти за совети и препораки за тоа како да се продолжи со медицински третман.

„Лекарот ќе одлучи кога треба да се скенираат белите дробови повторно или дали се препорачува рендгенски преглед. Советот на лекарот треба да се следи со сите средства “

Денес, во Русија има 850 случаи на коронавирус.

Поддржете ја нашата работа: