SpaceX го регистрира првиот патник за лет околу Месечината

Калифорниската компанија SpaceX на Илон Маск соопшти дека го регистрирала првиот вселенски приватен патник за пат околу Месечината во вселенската ракета BFR.

Именуван како меѓупланетарен брод кој би служел за испраќање на луѓе во вселената, BFR (Big Falcon Rocket) е ракетен систем, базиран на комбинација на ракета и вселенски брод, наречен BFS – Big Falcon Spaceship.

Маск минатата година најави дека главната ракета ќе биде опремена со 31 главен Raptor мотор и дека во првата фаза ќе може да пренесе до 150 тони тежина во Земјината орбита, а во втората до 100 патници на Марс.

“Дознајте кој ќе патува и зошто, во понеделник, на 17 септември”, пишува SpaceX на Твитер

Поддржете ја нашата работа: