Тест за ХИВ од автомат

Медицинскиот факултет Харбин во северниот дел на Кина им овозможил на студентите дискретен начин да се тестираат за ХИВ.

Kомплетите за тестирање им се достапни  во специјални апарати со кои засега се опремени пет различни факултети.

Студентите можат да ги купат комплетите за 30 јуани (околу 4 евра), што е речиси 10 пати поевтино од просечната цена за истата медицинска услуга на кинескиот пазар.

Овој потег е дел од пошироките напори да се спречи ширењето на ХИВ меѓу студентите во Кина, бидејќи бројот на заразени во оваа стросна група е во постојан пораст.

„Можеби не можеме да го уништиме вирусот, но барем ќе можеме да го спречиме неговото ширење.Затоа редовното тестирање е многу важно“, изјавил еден студен од  Универзитетот Харбин.

Image result for vending machines in china

Поддржете ја нашата работа: