Украдени 243,000 долари користејќи “Дипфејк” на гласот на директорот!

Во знак дека веќе почнуваме да живееме во високо-технолошка дистописка иднина каде никој веќе не може да каже што е реално, се изврши измама од 243,000 американски долари од крадци со користење на длабоки аудио технологии.

Волстрит журнал известува дека првото злосторство со употреба на глас генерирано од вештачка интелигенција (АИ) е веќе сторено. Според извештајот, непознат измамник успеал да убеди извршен директор на неименувана британска енергетска компанија дека е на телефон со главниот извршен директор на нивната матична компанија во Германија. Гласот прашал дека извршниот директор веднаш префрлил 220.000 евра (243,000 американски долари) на банкарската сметка на добавувачот во Унгарија, за да избегне „казни за задоцнето плаќање“.

Додека на телефон, измамниците испраќале финансиски детали преку е-пошта. Се разбира, трансферот би одел кај измамниците.

Осигурителот на компанијата Еулер Хермес обезбеди нови детали.

„Софтверот беше во можност да го имитира гласот“, изјави портпаролот на Ојлер Хермес, Анте Волтерс за „Вашингтон пост“. „И не само гласот: тоналитетот, интерпункцијата, германскиот акцент“.

Измамата беше кратко откриена откако крадците станале алчни и го повикаа извршниот директор барајќи да се изврши понатамошна исплата.

„Јоханес“ бараше да ми зборува додека јас сè уште бев на телефон со вистинскиот Јоханес!“, Рече извршниот директор во електронската пошта што ја гледаше „Вашингтон пост“.

Главниот извршен директор станал сомнителен кога измамниците барале втора исплата и решиле директно да го повикаат извршниот директор на нивната матична компанија, кој го зел телефонот.кр

Парите што веќе беа испратени не се вратени, откако биле пренесени преку сметки во Унгарија и Мексико, пред да бидат распространети на друго место, а ниту еден осомничен не е наведен, ниту е извршено апсење.

Поддржете ја нашата работа: