Уред што може да предвиди агресивни испади кај лица со аутизам една минута однапред

Што би направиле ако можете да ја предвидите иднината минута однапред? Ова можеби не изгледа долго време, но за носителите на лица со аутизам, да се знае што ќе се случи 60 секунди од сега, може да биде доволно време за да се спречи агресивен испад.

За да ги предупредува старателите кога нивото на стрес е близу до точката на агресивна епизода, северо-источниот научник за однесување Метју Гудвин создаде уред за носење на зглобовите за луѓе со аутизам што ги следи физиолошките показатели за стресот.

Луѓето со аутизам се склони кон агресивни испади бидејќи нивото на стрес во одмор е многу повисоко од некој без аутизам. „Нивните возбудувања се веќе на таванот“, вели Гудвин, вонреден професор со здружени назначувања во Колеџот за здравствени науки Буве и колеџот за компјутер и наука Кури. „Потребно е многу малку за да се премине точката на вртење“.

Згора на тоа, често е тешко, ако не и невозможно, за лицата со аутизам да комуницираат што ги вознемирува. Ова го прави особено тешко за привремените работници да дејствуваат превентивно, поради што автоматски сигнал за предупредување како „Гудвин“ би бил корисен, дури и ако тоа е само почеток на 60 секунди.

„Ако би можеле да им дадеме претходна најава на старателите, тоа ќе ги спречи да не ги изненади и потенцијално ќе им овозможи да го релаксираат поединецот и да бидат сигурни дека сите во околината се безбедни“, вели Гудвин.

Уредот ги следи отчукувањата на срцето, производството на пот, температурата на површината на кожата и движењата на рацете. За време на една студија, Гудвин и неговиот тим истражувачи забележале 20 деца со аутизам кои имаат агресивни епизоди. Во текот на 87 часа, тие ја проследија секоја епизода и соодветните физиолошки промени.

Таа информација потоа се синхронизираше со часовникот во биосензорите што ги носеа децата. Ова им овозможи на истражувачите да одговараат на секоја агресивна епизода со телесните промени што се случија пред, за време и после.

Врз основа на овие 20 примероци, Гудвин може да предвиди агресивен испад една минута однапред со точност од 84 проценти.

„Но, тие не се волшебни броеви. Овие се само ограничувања на нашиот пакет на податоци“, вели Гудвин. „Како што расте нашиот сет на податоци и користиме пософистицирани модели за учење машини, мислам дека може да потраеме повеќе од 60 секунди“.

Со помош на финансирање од Министерството за одбрана, Фондацијата Симонс и фондацијата Семејство Фондацијата Нанси Лури Маркс, Гудвин ќе ја прошири својата големина на примерокот на 240 лица со аутизам кои се однесуваат агресивно.

„Семејствата со деца кои дејствуваат агресивно, ни кажуваат дека не знаат што ги предизвикува овие испади и тие се плашат дека може да се случи во кое било време, така што тие сами наметнуваат куќен притвор“, вели Гудвин. „Тие не одат на кино. Тие не одат во самопослуга со своите деца. Тие не одат на паркови“.

Гудвин се надева дека ќе ги отстрани овие стравови со тоа што ќе даде јасност за иднината. „Некои родители велат дека дури и ако можеме да им дадеме точно 60 проценти точност, тоа е подобро од случајноста, тоа е она што го добија сега“, вели Гудвин. „Тие велат дека тоа би било бесценето“.

Поддржете ја нашата работа: