Вакцина за „COVID-19“ тестирана на човек за прв пат во САД!

Студијата со седиште во Сиетл опфаќа здрави возрасни лица за клиничко испитување, со тестирање на вакцина, за да се спречи уништувањето предизвикано од ширењето на САРС-КоВ-2. Фаза 1 од клиничкото испитување започна со првиот учесник што денес ја прими вакцината, научниците се надеваат дека ќе ја проценат нејзината ефикасност и безбедност за употреба на пошироката популација.

Студискиот процес е финансиран од Националниот институт за алергија и заразни болести (НИАИД), дел од Националниот институт за здравство, со седиште во Институтот за здравствени истражувања Кајзер Перманенте Вашингтон (KPWHRI) во Сиетл. Низ отворена проба, и истражувачите и учесниците ќе знаат каква доза на вакцина даваат и примаат. Учесниците ќе добијат две инјекции на вакцината разделени околу 28 дена, при што на секој учесник ќе им биде доделена или 25 микрограми (мгг), 100 мгг или 250 мгг доза во двата случаи.

„Наоѓање на безбедна и ефикасна вакцина за спречување на инфекција со САРС-КоВ-2 е итен приоритет на јавното здравство“, рече директорот на НИАИД, Ентони С. Фаучи, м-р во соопштението. „Оваа студија во фаза 1, започната со рекордна брзина, и е важен прв чекор кон постигнување на таа цел“.

Во моментов нема вакцина за САРС-КоВ-2, патогенот што ја предизвикува болеста КОВИД-19, кај пациенти кои се јавуваат со блага до тешка респираторна болест. Вакцините се безбеден начин за доставување мала доза на патоген во форма на антигени во крвотокот на поединецот.Овој процес предизвикува имунолошки одговор како резултат на антитела кои служат како “војници” против патогенот. Кога лицето потоа го пренесува истиот патоген, телото е подготвено со антитела за да се бори против болеста.

Производството на вакцината е врз основа на постојни истражувања за структурата на сродните коронавируси, вклучително и САРС и МЕРС. Откако тимот на научници можеше да пристапи до генетските информации за патогенот САРС-КоВ-2, тие брзо можеа да се засноваат на нивното разбирање дека структурата на коронавирусите е она што им овозможува да добијат влез во човечките клетки и да работат на таргетирање како начин за заштита. Овој метод за вакцинација веќе беше испитуван од научниците од Центарот за истражување на вакцините на НИАИД, обидувајќи се да синтетизираат профилактичко средство за лекување на МЕРС.

Поддржете ја нашата работа: