Виетнам: Наместо пластични кеси за зеленчук користат листови од банана

СПОДЕЛИ

Многу Виетнамски трговски центри се приклучија на кампањата за избегнување користење производи од пластика, па така во обид да придонесат за заштита на животната средина, одлучиле зеленчукот наместо во пластични кеси да го пакуваат во листови од банана.

Трите најголеми виетнамски трговски центри, Lote Mart и Saigon Co.op во Хо Ши и Big C, од неодамна наместо во пластични кеси за зеленчук користат листови од банана.

Купувачите во Лоте Март во Хо Ши Мин биле изненадени, однеодамна младиот кромид, бамјата и друг зеленчук го добиваат завиткан во лисја од банана, а компанијата по пробниот период планира да се прошири нивната употреба во сите трговски центри во земјата. По зеленчукот и свежото месо ќе се пакува во лисја од банани.

Лоте Март нуди и амбалажа за храна направена од шеќерна трска, а Биг Ц од Ханој на клиентите им нуди целосно биоразградливи кеси направен од пченка во прав.

Според официјалните податоци, Виетнам секојдневно произведува околу 2.500 тони пластичен отпад, а според УНЕП, таа земја се наоѓа на четвртото место во светот според количината на пластичен отпад што се фрла во океанот.

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------