Астрономи тврдат дека имаат доказ за постоење на деветта планета во Сончевиот систем

pixabay

Во тековната потрага да се откријат мистериите на нашиот Сончев систем, се појави неодамнешна студија која може да се пофали со „најсилните статистички докази досега“ за постоењето на таканаречената Деветта планета, теоретска скриена планета во Сончевиот систем.

Тврдењата се изнесени за „Индепендент“ од страна на астрономот Константин Батигин од реномираниот калифорниски институт за технологија (Калтех), добро познато име во областа на планетарните истражувања, особено во врска со загадочната Деветта планета на Сончевиот систем.

Споменатото истражување започна амбициозна мисија, односно внимателно испитување на движењата на транс-нептунските објекти (TNOs), разновидна низа на небесни тела кои ги населуваат најоддалечените делови на нашето соларно соседство, вклучувајќи ги Плутон и Ерис. Објектите TNO често се занемаруваат поради гравитационите нарушувања предизвикани од Нептун, но тие беа во фокусот на гореспоменатата студија, која беше прифатена за објавување во Astrophysical Journal и моментално се наоѓа на складиштето arXiv.

Преку софистицирана мешавина на симулации, вклучувајќи ги и гравитационите влијанија на различни небесни тела, вклучувајќи ги и нашите соседни планети и сеопфатната галактичка плима што произлегува од Млечниот Пат, научниот тим спроведе исцрпна истрага. Беа разгледани две различни сценарија: едното го разгледуваше присуството на Планетата Девет, додека другото го разгледуваше нејзиното отсуство.

Земајќи ги предвид предрасудите за набљудување, нашите резултати откриваат дека орбиталната архитектура на оваа група на објекти тесно се совпаѓа со предвидувањата на моделите кои ја вклучуваат Деветтата планета, забележуваат авторите на студијата, сигнализирајќи привлечна корелација помеѓу набљудуваното однесување на TNO и претпоставеното постоење на Деветта планета.

Спротивно на тоа, сложените траектории на овие небесни номади ќе изгледаат многу неверојатни во универзум лишен од гравитационото влијание на Деветтата планета. Сепак, и покрај се поголемиот број докази, потрагата по дефинитивен доказ останува неостварлив потфат за астрономите, а претходните обиди да се открие мистериозна планета на работ на Сончевиот систем дадоа неубедливи резултати.

Сепак, појавата на револуционерни астрономски технологии, како што е опсерваторијата Vera C. Rubin лоцирана во Чиле, нуди трошка надеж за решавање на енигмата околу Деветтата планета.

Со нетрпение ги очекуваат новите откритија, научниците ја нагласуваат важноста од континуирано истражување и ригорозно тестирање на нивните хипотези. Нивните заклучоци, исцртани со ветувањето за неизбежно решение, сигнализираат клучен момент во тековната потрага за дешифрирање на мистериите на нашиот космички двор.

Поддржете ја нашата работа: