(ВИДЕО) Еднаш во 400 години! Подгответе се за кометата „Нишимура“

Сјајната комета Нишимура, која неодамна е откриена, задутре, на 12 септември, ќе го осветли небото на северната хемисфера, потоа уште еднаш на 17 септември. Нејзиното враќање кон Земјата ќе се случи по четири века. Името го добила по астрономот-аматер Хидео Нишимури од Кагава кој ја открил минатиот месец.

Нишимура е „хиперболична комета”, што значи дека има огромна енергија со која успева да помине без да биде заробена во сончевиот систем. Но, како што е веќе кажано, ќе замине доколку не се распадне кога ќе биде блиску до Сонцето.

Од НАСА веруваат дека сепак Нишимура ќе го преживее Сонцето.

 

Поддржете ја нашата работа: