(ВИДЕО) Како изгледа светот преку очите на разни видови животни

Snapshot/Youtube

Истражувањето на визуелниот свет од животинска перспектива стана подостапно преку нов систем на камера. Развиен од научници од Универзитетот „Квин Мери“ во Лондон, системот користи две камери и специјализиран софтвер за да генерира видеа што прикажуваат сцени како што се перципирани од различни животински видови.

Користејќи две комерцијални камери во 3Д-печатена кутија, тимот снимал видеа и на видлива и на ултравиолетова светлина. Нивниот комерцијален софтвер потоа ја обработува снимката, зумирајќи ги брановите должини на светлината видливи за одредени животни и прикажувајќи ја сцената онака како што тие би ја гледале. Нивното истражување беше објавено во списанието PLOS Biology.

 

Поддржете ја нашата работа: