(ВИДЕО) Редок астрономски феномен: До крајот на месецот ќе се случи спектакуларно планетарно порамнување

До крајот на месецот ќе можете да уживате во реткиот астрономски феномен на планетарно порамнување, што е вовед во спектакл што нѐ очекува во јуни.

Гледањето на планетите од Сончевиот систем распоредени во права линија е едно од искуствата кои влеваат стравопочит кога станува збор за набљудување на ѕвездите, а до крајот на април ќе имаме можност да го видиме со свои очи.

Од средината на месецот, кога се гледа од северната хемисфера, пред зори, може да се видат Сатурн, Марс, Венера и Јупитер, сите наредени во речиси совршено планетарно порамнување.

Порамнувањето почнало да се формира околу 17 април, но највидлива била утрото на 20 април.

На хоризонтот, ако се поволни условите за набљудување, сите четири планети треба да се видат наредени по небесниот ред, иако, како што некои истакнаа, близината на Јупитер до хоризонтот може да го отежне набљудувањето, пишува National Geographic.

Како што веројатно веќе знаат страсните набљудувачи на ѕвездите, Сатурн, Марс и Венера всушност се „собираат“ од крајот на март, но Јупитер се приклучи на забавата дури во средината на април.

Околу 23 април – порамнувањето треба да стане уште поспектакуларно, бидејќи од десната страна ќе им се придружи Месечината, која неодамна беше полна и сега е во опаѓање.

Овој распоред на небесни тела, се разбира, може да се види само кога се гледа од Земјата. Гледано од друга локација во вселената, позицијата на секоја планета би била сосема различна.

Сончевиот систем е ефективно рамен, при што секоја планета орбитира околу Сонцето во иста рамнина, така што секое набљудувано порамнување е само трик на перспектива, во зависност од тоа каде и кога сте.

Сепак, планетарните порамнувања се неверојатна работа за набљудување, и тие не се случуваат често – барем не со порамнувања кои вклучуваат толку многу планети како оваа.

Сепак, овомесечното усогласување, иако ретко само по себе, всушност е само мезе за уште поневеројатен настан кој ќе се случи во јуни годинава.

На 24 јуни, сите други планети во Сончевиот систем – Меркур, Венера, Марс, Јупитер, Сатурн, Нептун и Уран – ќе се спојат во уште поголема планетарна линија, иако веројатно ќе ни треба двоглед или телескоп за да ги видиме Нептун и Уран. . Порамнувањето ќе се протега и на поголемиот дел од небото, што ќе го отежне распознавањето или фотографирањето.

И покрај овие предизвици, големите планетарни порамнувања како оваа, видливи за човечкото око, се многу, многу ретки и се случиле само три пати од 2005 година, па астрономските ентузијасти секако не сакаат да го пропуштат ова.

Поддржете ја нашата работа: