(ВИДЕО) „Стаклени“ жаби кои стануваат проѕирни кога спијат… Сокривајќи ја речиси целата своја крв

Кога сте само мала беспомошна жаба која се обидува да се пробие во дивите џунгли на Централна и Јужна Америка, треба да имате некои трикови за преживување во вашиот ракав.

Некои жаби одат во офанзива, удираат со моќни токсини. Други се потпираат на потивки тактики – камуфлажа што им помага да останат скриени од очите на незаситните предатори. За стаклената жаба на Флајшман (Hyalinobatrachium fleischmanni), која живее на лиснатите врвови на дрвјата, таа камуфлажа има форма на транспарентност.

Типично ноќни видови, жабите ги ограничуваат шансите да станат ручек со тоа што ќе се влечкаат наоколу ноќе под превезот на темнината. Во текот на денот наоѓа убав лист за свиткување, каде што зелената пигментација на нејзината кожа помага да се вклопи во позадина.

Но, жабата со стаклено тело сè уште се соочува со многу ризици во текот на денот, ризици кои не се секогаш лесно да се ублажат со криење под зеленилото.

Кога сончевата светлина ќе се спушти одозгора и ќе продре низ листовите, малата жаба би можела да формира јасна силуета во облик на нејзиното тело и ќе стане препознатлива за гладните предатори.

Со тоа што има кожа и ткиво што дозволува значителни количини сончева светлина да помине низ неа, стаклената жаба на Флајшман може да фрли помалку очигледна сенка додека спие.

Тим научници предводени од биологот Карлос Табоада од Универзитетот Дјук забележале дека овие мали водоземци имаат навистина фасцинантен трик кој го поттикнува овој чин на самоодржување. Кога стаклената жаба на Флајшман има одложување, нејзината проѕирност се зголемува, речиси до точка на целосна транспарентност.

„Стаклените жаби се добро познати по нивните високопроѕирни мускули и кожа, преку кои се видливи нивните коски и другите органи“, пишуваат Табоада и неговите колеги во својот труд.

„Откривме дека овие ткива пренесуваат повеќе од 90 до 95 проценти од видливата светлина додека ја одржуваат функционалноста [како што е] движењето [и] вокализацијата. Оваа проѕирност е адаптивна бидејќи ги камуфлира стаклените жаби од предаторите додека спијат на вегетација во текот на денот.

Ова е чудно, бидејќи црвените крвни зрнца кои циркулираат низ телото може да ги направат дури и проѕирните ткива непроѕирни. Транспарентноста е исто така исклучително ретка кај копнените животни, што ги прави стаклените жаби исклучок што вреди да се проучува. Така, Табоада реши да ги проучува жабите за да го открие нивниот љубопитен трик.

Тие зеле 11 стаклени жаби на Флајшман и користеле калибрирана фотографија во боја за постојано да ја мерат нивната транспарентност во различни периоди: додека спиеле, додека биле будни, довикувајќи ги партнерите, после вежбање и под анестезија.

Меѓутоа, кога спиеле, жабите биле меѓу 34 и 61 отсто потранспарентни отколку кога се будни.

Оптичката спектроскопија на 13 жаби потврди дека намалувањето на циркулирачките црвени крвни зрнца е причината за зголемената транспарентност на нивните долни страни. Циркулацијата на црвените крвни зрнца се намалила до 89 отсто, а сигналот на црвените крвни зрнца бил концентриран во црниот дроб.

За да спијат безбедно, жабите ги „заробуваат“ повеќето од нивните црвени крвни зрнца во црниот дроб. Кога ќе се разбудат, црвените крвни зрнца почнуваат да циркулираат нормално, и тие можат да продолжат со својата нормална активност.

„Примарниот резултат е дека секогаш кога стаклените жаби сакаат да бидат проѕирни, што е типично кога се во мирување и ранливи на грабливци, тие ги филтрираат речиси сите црвени крвни зрнца од нивната крв и ги кријат во црн дроб обложен со огледало, избегнувајќи згрутчување на крвта во процесот“, вели Сонке Џонсен, професор по биологија на Универзитетот Дјук.

„Секогаш кога жабите треба повторно да станат активни, тие ги враќаат клетките во крвотокот, што им дава метаболички капацитет да се движат наоколу.

Не е познато како стаклените жаби го прават тоа и дали тоа може да биде доброволен одговор на други ситуации, како на пример заканувачки предатор. Исто така, не е јасно дали жабите имаат некаква посебна метаболичка адаптација што им овозможува да доживеат драматични промени во циркулацијата без да ги оштетат другите органи.

Поддржете ја нашата работа: