Воениот институт на САД подготвува „супервакцина“ против ковид-19

„Супервакцина“, „панкоронавирусна вакцина“, „чудотворно оружје“, сето ова треба да биде „SpNF“ вакцината против коронавирус, која моментално ја тестира Воениот истражувачки институт на САД, јавуваат тамошните медиуми.

Оваа шилеста-феритин-наночестичка-вакцина, скратено „SpFN“, е наменета да заштити од зараза со голем број на варијанти на коронавирус, а со тоа и да спречи идни пандемии. Редовното обновување на вакцинацијата би станало непотребно, дури и во случај да се појават нови варијанти, пишува Дојче веле.

„SpFN“ е протеинска вакцина, а принципот на дејство е сличен на оној на производот на Новавакс, кој беше одобрен од Европската агенција за лекови (EMA), кон крајот на декември.

„SpFN“ се базира на феритин, протеинска молекула која може да складира железо. Оваа молекула се претвора во „топка“ со 24 полиња, слично на фудбалска топка. Така, на секое од овие полиња може да се стави маркантен шилест протеин со различна варијанта на коронавирусот. Ова ја прави вакцината променлива и погодна за модификации.

Шилестата структура на таканаречените шилести протеини ја користат и вакцините кои веќе се одобрени. Шилците се како отворачи на врата кои се врзуваат за рецепторот ACE-2, дозволувајќи им на коронавирусите да навлезат во човечките клетки.

Со примањето на оваа вакцина се создаваат антитела кои се врзуваат за шилестиот протеин, така што врзувањето со рецепторот повеќе не функционира и вирусот повеќе не може да ги инфицира клетките. Во исто време, вакцинацијата ги активира Т-клетките, кои во случај на инфекција ги препознаваат и убиваат заразените клетки и на тој начин го спречуваат размножувањето на вирусот.

Покрај тоа, за разлика од вакцината mRNA, „SpFN“ не мора да се чува на многу ниски температури, што ја прави многу полесна за дистрибуција. Ова важи и за протеинската вакцина на „Новавакс“.

Вакцината „SpFN“ беше развиена во американскиот воен институт за истражување Волтер Рид (WRAIR). Прво беше тестирана на резус мајмуни.

Вакцината создаде силни неутрализирачки антитела против оригиналниот коронавирус, како и против четири други соеви: алфа, бета, гама и делта. Таа била ефикасна дури и против вирусот САРС-1, иако овој тип вирус значително се разликува од ковид-19, информираат истражувачите од Институтот WRAIR во списанието „Science Translational Medicine“.

Според WRAIR, по успешното тестирање на мајмуни, почна првата фаза на тестирање на луѓе, што треба да покаже дали вакцината е подеднакво ефикасна и кај луѓето и дали добро се поднесува.

Поддржете ја нашата работа: