Во бразилски Амазон најмногу шумски пожари во последните 18 години

Во мај, Бразил забележа најголем број пожари во амазонската шума за тој месец од 2004 година и апсолутен рекорд за регионот Серадо, велат официјалните податоци објавени вчера. Сателитите од Националниот институт за вселенски истражувања забележаа 2.287 пожари во Амазон во мај, што е речиси двојно повеќе од истиот месец минатата година.

Ова е втор најразорен мај во историјата на амазонската прашума, по рекордните 3.131 пожари во 2004 година. Во областа Серадо, во јужна Амзонија, минатиот месец беа пријавени 3.578 пожари, кои никогаш не се забележани во овој период од годината од 1988 година, од кога се води евиденција.

Екологистите сигнализираат дека има повеќе шумски пожари од доаѓањето на власт на екстремно десничарскиот претседател Жаир Болсонаро во јануари 2019 година. „Политиката за животна средина“ на претседателот Болсонаро беше критикувана од меѓународната заедница. Мај обично не е месец на шумски пожари, од кои повеќето се во август и септември, во средината на сушната сезона. Фактот дека веќе има голем број пожари во мај, сугерира дека 2022 година ќе биде особено поразителна.

Поддржете ја нашата работа: