Заборавениот скандал на првиот избор за песна на Евровизија: Што се случи и кој победи?

Како изгледаше првото натпреварување и кој беше првиот победник, но и зошто до денес се поврзуваат скандали со првиот натпревар.

Сè започна на 24 мај 1956 година…

До пред една деценија, претставниците на земјите погодени од крвавата војна се состануваа во Монако во 1955 година за да разговараат за создавањето на Евровизија, уште еден обид да се поврзе што повеќе повоена Европа и енергијата да се сврти кон соработка и толеранција.

Модел беше веќе познатиот фестивал во Сан Ремо. Интересно, терминот „Евровизија“ е постар од самата манифестација! Размислувајќи за радиодифузната мрежа на Европската унија, првпат го користел британскиот новинар, Џорџ Кемпи, во 1951 година, пишува Historical Entertainer.

Прво натпреварување – прв скандал

На првиот натпревар, одржан во Лугано, Швајцарија на 24 мај 1956 година, учествуваа Франција, Германија, Италија, Холандија, Луксембург, Белгија и домаќинот Швајцарија. Секоја земја испратила по две песни, така што имало вкупно 14 песни.

Системот на гласање предвидуваше секоја земја-учесничка да испрати по двајца членови од жирито кои можеа да гласаат за сите песни, вклучувајќи ги и оние од нивната земја. На крајот, жирито од Луксембург не можеше да отпатува во Швајцарија, па наместо тоа ѝ беше дозволено во нивно име да гласа земјата домаќин.

А, победата ја извојува токму претставникот на Швајцарија, што ја доведе во прашање целата регуларност на гласањето следниот ден. Гласовите на поединечните членови на жирито никогаш не беа објавени, иако факт е дека победникот освои 102 поени (од можни 140). Тоа беше прва полемика во историјата на натпреварувачите, која остана проследена и со многу скандали.

Првиот победник

Сепак, претставникот на Швајцарија – Лис Азија, беше прогласен за победник и стана икона и симбол на евровизиската песна до ден-денес. Таа почина во 2018 година на 94-годишна возраст.

https://youtu.be/IyqIPvOkiRk

Ова беше единствениот избор во кои земји имаа повеќе од една песна. Исто така, иако натпреварот беше снимен, до денес не е зачувана ниту една копија освен победничката песна која беше повторена на крајот.

Следната година се приклучија Обединетото Кралство, Данска и Австрија, кои беа дисквалификувани од првиот фестивал поради доцнење на пријавите.

Поддржете ја нашата работа: