Зошто Сонцето е жолто?

Сонцето е составено од гасови, претежно водород и хелиум и мали количини на други елементи како сулфур, магнезиум, јаглерод, неон, железо, кислород, никел, хром и калциум. Температурата на површината на Сонцето е приближно 5,506 ° C, што му дава бела боја на Сонцето, но поради расфрлање на атмосферската светлина, оваа бела често ја гледаме како жолта боја.

Кога белата светлина која што доаѓа од Сонцето и оди кон Земјата поминува низ Земјината атмосфера, сината светлина се расфрла (што го прави небото што го гледаме како сино), а покрај белата светлина останува црвено, кое што ние го гледаме како жолто. Кога сонцето заоѓа на запад, се расфрла повеќе сина светлина од вообичаеното, па сонцето изгледа потемно, портокалово или црвено. Можеме да кажеме дека кога ќе го погледнеме Сонцето од Земјата, тоа изгледа жолто, но ако го набудуваме од вселената, надвор од атмосферата на Земјата, сигурно ќе забележиме разлика и во бојата и во интензитетот.

Некои веруваат дека изгледот на Сонцето е само перцепција на човечкото око, дека светлината пристигнува од Сонцето и влијае на визуелниот кортекс на нашата мрежница кој по обработката пренесува на мозокот дека светлината е жолта.

Бојата ја перцепираат фотосензитивни визуелни клетки во нашите очи кои се познати како конуси, а некои животни ги немаат.

Затоа е можно тие да го гледаат Сонцето како сиво, но тоа не е докажано научно, така што не можеме да бидеме сигурни во оваа претпоставка бидејќи тие имаат црно-бели прачки (друг сет на визуелни клетки) во мрежницата кои се исклучително чувствителни на светлина .

Поддржете ја нашата работа: