Иако е познато дека слатките не се здрави, јадењето неколку коцки чоколадо дневно би можело да биде подобро за здравјето на срцето отколку целосно избегнување на слатките, сугерира шведска студија.
Истражување на 70.000 Швеѓани покажало дека апстиненцијата од слатки го зголемува ризикот од срцев удар. Консумирањето до 14 слатки неделно го намалува ризикот од мозочен удар за една шеста, и шансите за срцев удар за една петина во однос на консумирање помалку од две посластици неделно.
Слични позитивни ефекти забележани се и кај аневризми, срцеви слабости и неправилен срцев ритам. Сепак, лекарите предупредуваат дека прекумерната консумација на шеќер го зголемува ризикот од болести на срцето поради поголемата веројатност за дебелеење.
Авторите во списанието Frontiers in Public Health наведуваат дека целосното избегнување на слатки може да укажува на нездрави фактори. Главната авторка, Сузана Јанци, истакнува дека лицата кои внесуваат малку шеќер често следат рестриктивни диети или имаат здравствени проблеми. Таа додава дека премалото внесување шеќер во исхраната исто така може да го зголеми ризикот од срцеви проблеми како срцев удар и мозочен удар, пишува Daily Mail.
Зголемениот внес на шеќер го зголемува ризикот од аневризми, срцеви слабости или мозочен удар и неправилен срцев ритам.
Студијата покажала дека високото внесување шеќер преку напитоци, како што се газираните сокови, повеќе од осум пати неделно го зголемува ризикот од аневризми за една третина, срцеви слабости или мозочен удар за една петина, и неправилен срцев ритам за 10%. Сузана Јанци објаснува дека течните шеќери обезбедуваат помалку чувство на ситост, што поттикнува прекумерна консумација на калории.
Истражувањето било базирано на анкети од 1997 и 2009 година меѓу учесниците со просечна возраст од 60 години, следени до 2019 година, од кои речиси 26.000 развиле кардиоваскуларни болести.
Авторите не прецизирале што сметаат за прифатлив оброк, но се потпирале на претходни студии кои дефинираат 60 грама за печива, слатки и чоколади, и 75 грама за сладолед.
Студијата, како опсервациска, не докажува причинско-последична врска меѓу шеќерот и кардиоваскуларните исходи, а потпирањето на анкетите оставало простор за грешки во евидентирањето на податоците и учестувањето на консумирање шеќер.