Истражување – Сѐ почесто децата голтаат монети, батерии и накит

Најново истражување покажува дека бројот на деца помлади од шест години кои голтаат т.н страни тела се удвоил во последните 20 години.

Д -р Алдо Лондино е педијатриски оториноларинголог во болницата Маунт Синај во Њујорк. Во последно време, тој и неговите колеги имаат зголемен број деца помлади од шест години кои проголтале туѓо тело. Така, во рок од шест месеци, д -р Лондино отстранил џамлија од детски хранопровод, долната половина на Лего фигура, како и неколку монети.

„Она што е најважно е да се посети лекар многу брзо за да може успешно да се отстранат предметите“, вели д -р Лондино, додавајќи дека некои од предметите можат да бидат особено опасни.

Резултатите од најновата студија објавена неодамна во списанието Педијатрија потврдуваат дека искуството на д -р Лондин е само дел од далеку поголем проблем. Имено, стапката на ингестија на туѓи тела кај деца под шестгодишна возраст во Соединетите држави речиси двојно се зголемила помеѓу 1995 и 2015 година. Во текот на 20 години колку што траела студијата, процентот се зголемил за околу 92%, или околу 4,4% годишно. Децата обично голтаат монети, играчки, накит, производи за коса, завртки, божиќни украси, магнети и батерии во форма на копче – што може да биде фатално. Најчестите „актери“ се деца од 1 до 3 години, се вели во студијата.

Истражувачите предводени од педијатрискиот гастроентеролог Даниел Орсаг-Јентис од Националната детска болница во Охајо користеле податоци од Националниот систем за електронско следење на повредите, во кој се евидентирани повреди поврзани со производи за широка потрошувачка од 100 болници низ САД. Потоа тие ги користеле податоците од пописот за да направат проценки на целата земја. Анализирале околу 30.000 случаи во кои децата под шест години проголтале туѓи тела. Потоа процениле дека во текот на две децении, повеќе од 759.000 деца биле примени во американските служби за итни случаи токму поради таа причина. Така, бројот на случаи се зголемил од 22.000 во 1995 година на околу 43.000 во 2015 година.

„Ова е голем проблем“, вели Орсаг-Јентис. „Се надевав дека бројот на ластовички [предмети] се намали со текот на времето, но тоа очигледно не беше така“, додаде тој.

Иако монетите и накитот се меѓу најчесто голтаните предмети, во тие 20 години има шеесеткратно зголемување на процентот на деца кои голтаат батерии (од 0,14% на 8,4%). Т.н батерии копчиња, што се користат во часовници, далечински управувачи и електрични играчки, се најчесто проголтан тип на батерија. Ваквите предмети се особено опасни бидејќи можат да ги оштетат, па дури и да ги пробијат sидовите на хранопроводот, ако се заглават.

Резултатите од оваа студија се прилично зачудувачки, велат упатените. Д-р Орсаг -Јентис, тврди дека главната причина за зачестеноста на ваквата појава е што луѓето денес многу повеќе користат такви предмети, како играчки и батерии во и околу куќата, училиштето и на различни места каде што би можеле да бидат децата.

„Кога ќе видат нешто светло и примамливо, тие се подготвени и спремни да го фатат и да го стават во уста“, вели тој.

Поддржете ја нашата работа: