Колку далеку патува нашиот пластичен отпад ?

Истражувачите од Универзитетот во Ексетер и зоолошкото друштво од Лондон пуштиле пластични шишиња во реката Ганг и истите преку „GPS“ ги следеле каде ќе завршат.

Три пластични шишињата од 500 мл биле директно пуштени во Бенгалскиот залив со цел да ја следат патеката на пластиката откако истата ќе стигне до морето од реките.
Тимот научници изјавил дека едно од шишињата пропатувало дури 2.845 километри за 94 дена.

Овие загрижувачки податоци ни кажуваат дека ова е глобален проблем и дека секоја земја мора да придонесе за едукација на сопствените граѓани и деца.

Bottle tags ready for release © Heather Koldewey

Инаку се покажало дека 80% од шишињана фрлени во реката никогаш нема да стигнат до морето и истите ќе се заглават негде попатно , меѓутоа и оваа статистичка бројка е огромна со оглед на фактот дека во светските водени површни неконтролирано се фрлаат милиони тони отпад.

Поддржете ја нашата работа: