Колосално нарушување на сајбер-безбедноста: Протекоа податоци за 26 милијарди записи од различни платформи

Неодамна е откриено колосално истекување на лични податоци, а експертите веќе го нарекуваат мајка на сите протекувања, MOAB, (Mother of all breaches), пренесува Cybernews.

Ова супермасивно протекување на сајбер податоци, неспоредливо по големина, опфаќа дури 12 терабајти податоци во неверојатни 26 милијарди записи. Огромниот обем на тоа безбедносно нарушување ги засенува сите претходни откритија.

Компилација од внимателно категоризирани украдени податоци е откриена од експертот за сајбер безбедност Боб Дјаченко и тимот на Cybernews, а безбедносните експерти сè уште шпекулираат за сопственикот на доменот каде што се наоѓаат податоците – тоа може да се злонамерни актери, криминалци кои тргуваат со податоци итн.

Збирот на податоци е крајно опасен… актерите на сајбер заканите би можеле да ги користат податоците за широк опсег на напади, предупредуваат експертите. Тие претставуваат значителен ризик за кражба на идентитет, софистициран фишинг, сајбер напади и неовластен пристап од злонамерни актери.

Тоа колосално складиште на украдени податоци, иако веројатно содржи дупликати меѓу неговите 26 милијарди записи, се протега надвор од обичните ингеренции. Има изобилство чувствителни и вредни информации за злонамерни цели, предупредуваат експертите.

Истражувањето го идентификуваше Tencent QQ, кинеска апликација за пораки, како извор на најголемото истекување на записи, со 1,4 милијарди записи во откриената база на податоци со украдени податоци.

Огромната компилација вклучува и податоци од Weibo, MySpace, Twitter, Deezer, Linkedin, AdultFriendFinder, Adobe, Canva, VK, Daily Motion, Dropbox, Telegram и бројни други ентитети. Имено, меѓу украдените податоци има информации од владини организации од САД, Бразил, Германија, Филипините, Турција и други земји.

Потенцијалните последици за корисниците се страшни. Со широката повторна употреба на кориснички имиња и лозинки, MOAB ја отвора вратата за бројни видови напади. Експертите предупредуваат на ефектот на бранување, каде што компромитирани акредитиви за една услуга им дозволуваат на напаѓачите да искористуваат други, почувствителни сметки.

Големината на споменатото прекршување ги надминува претходните инциденти, како што е COMB од 2021 година, со 3,2 милијарди записи, што е само дел од супермасивниот новооткриен MOAB. Невидениот обем и разновидност на изложени податоци ја нагласуваат итноста за силни мерки за сајбер безбедност во сè поранливата дигитална онлајн средина.

Ако сакате да проверите дали вашите податоци можеби се компромитирани, можете да го сторите тоа користејќи ја проверката на истекување на податоци.

Извор: Cybernews

Поддржете ја нашата работа: