Лекари во Брисел препишуваат посета на музеј за подобрување на менталното здравје на пациентите

pixabay

Проблемите со менталното здравје се во пораст, а влијанието на пандемијата и економската криза ги засили уште повеќе.

Постојат многу начини да ја подобриме нашата ментална состојба. Неодамнешните студии покажаа дека можностите за уметност и култура можат да го зајакнат нашето ментално здравје – вклучително и намалување на нашата анксиозност и депресија, па дури и подобрување на нашите вештини за критичко размислување.

Лекарите во Брисел сериозно го сфаќаат овој вид истражување и ги спроведуваат академските трудови во акција. Сега тие можат да препишат посета на музеј или галерија за пациенти кои се соочуваат со проблеми со нивното ментално здравје.

Оваа иновативна иницијатива е пилот-програма која овозможува посетите на музеите да добијат статус на психолошки третман.

Програмата во моментов е во партнерство со четири бриселски музеи и уметнички центар. Јохан Њуел, психијатар во Универзитетската болница Бругман, нагласува дека посетите на музејот не се наменети да бидат решение, туку алатка во процесот на лекување, заедно со други интервенции како терапии, лекови и приспособување на животниот стил.

– Мислам дека речиси секој може да има корист од тоа – вели д-р Јохан.

На пациентите на кои им е препишана посета на музеј на рецепт им е дозволен бесплатен влез.

Но, каков доказ има дека овој нов пристап всушност функционира? Според рецензијата на Светската здравствена организација, резултатите од над 3.000 студии во текот на две децении идентификувале дека уметноста игра главна улога во спречувањето на лошото здравје, унапредувањето на здравјето и управувањето и лекувањето на болеста во текот на целиот животен век на една личност.

– Корисното влијание на уметноста може да се унапреди преку признавање и дејствување на растечката база на докази – се вели во литературата. Исто така, сугерира промовирање на уметничкиот ангажман на индивидуално, локално и национално ниво, како и поддршка на меѓусекторската соработка, како што прават бриселските лекари и музеите.
Истражувањето на Универзитетот во Лондон открива дека кога некое лице гледа уметничко дело за кое смета дека е особено убаво, се ослободува допамин во мозокот – буквално ја добиваме истата природна хемиска реакција кога гледаме убави предмети или како кога се заљубуваме. Ова, всушност, не е ново размислување во историјата на нашиот вид. Германскиот филозоф Хегел сметал дека уметноста дава интуитивни придобивки за гледачот покажувајќи ни како може да изгледа земната и божествената слобода. Платон, исто така, верувал дека уметноста е моќен обликувач на карактерот, директно влијаејќи врз нашите емоции и погледи.

Ова е повеќе од поговорката за едно јаболко на ден; можеби ако сите поминеме време истражувајќи ги нашите локални музеи и галерии, ќе откриеме подлабоко чувство на исполнетост и поврзаност.

Извор: Mymodernmet.com
Поддржете ја нашата работа: