„Месечината на црвот“ утре на нашето небо, ова се верувањата за неа

Мартовската полна месечина го најавува долгоочекуваниот крај на зимата овој петок (18 март), кога ќе се појави на небото во 3:18 часот по средноевропско време, само два дена пред пролетната рамноденица.

Полната месечина технички трае само еден миг, кога Месечината, Сонцето и Земјата ќе се наредат на невидлива линија од 180 степени, пренесува НАСА. Сепак, Месечината ќе изгледа светла и полна за набљудувачите на небото речиси три дена, од среда навечер (16 март) до сабота наутро (19 март).

Мартовската месечина носи многу традиционални имиња, според Мејн Фармерс Алманах, кој почна да ги објавува имињата на месечините на Индијанците за секој месец од годината, почнувајќи од 1930-тите. За северните племиња, мартовската месечина била Месечината на врана – референца за враните кои го сигнализираат крајот на зимата – или Месечината кора, именувана по кората на снегот што сè уште е присутна на земјата во студените северни географски широчини.

Домородните американски племиња ја нарекле мартовската полна месечина „Месечина на црвите“, бидејќи снегот што се топи често открива мноштво глисти од дождовни црви (т.е. измет од црви богат со хранливи материи направен од сварена почва).

Мартовата месечина исто така фигурира и во неколку религиозни набљудувања. Во христијанството, месечината се нарекува Посна Месечина, ако е последната полна месечина во зима, или Пасхална месечина ако е првата полна месечина во пролетта.

Во јудаизмот, полна месечина март паѓа во близина на средината на хебрејскиот месец Адар. Месечината се совпаѓа со фестивалот Пурим (почнува на 16 март на зајдисонце и завршува на 17 март на зајдисонце), празник кој го одбележува спасението на еврејскиот народ од кралскиот декрет за смрт околу четвртиот век п.н.е.

И во хиндуизмот, мартовската месечина паѓа во текот на месецот Фалгуна, што одговара на фестивалот Холи, прослава на победата на доброто над злото и почетокот на пролетта.

Според НАСА, Венера, Сатурн и Марс ќе бидат видливи во близина на хоризонтот околу 6:17 часот по EDT. За прецизни детали за тоа како да ги забележите нашите небесни соседи, погледнете го блогот на НАСА на оваа тема.

Поддржете ја нашата работа: