Можеме ли да ја одложиме смртта со помош на технологијата? Неколку пронајдоци во развој кои можеби ќе ги користиме во блиска иднина

Pixabay

3D печатени органи. Рачен ултразвук. Наноботови кои ползат во вашите крвни садови и уништуваат наслаги. Ова е не толку далечната иднина на медицината.

Веќе знаете приближно како се случува срцев удар: наслагите се акумулираат на ѕидовите на артериите и стануваат опструкција, стеснувајќи ги патиштата и го попречуваат протокот на крв. Со текот на времето, артериите се стеснуваат толку многу што срцето не може да добие доволно крв. Снабдувањето со кислород е прекинато и тоа доведува до срцев или мозочен удар.

Постојат неколку начини за лекување на срцев удар, со чистење или вградување стент или бајпас. Сепак, овие методи вклучуваат високи трошоци: катетеризација, операција на отворено срце, рехабилитација, компромитиран циркулаторен систем. Но, доаѓаат нови технологии – како наноботови за отстранување на наслаги – кои ќе ни помогнат да живееме подолг и поздрав живот.

Еве неколку пронајдоци во развој кои можеби ќе ги користиме во блиска иднина:

Регенерација на органи или ткива

Професор од Харвард работи на техника која ќе му овозможи на ACL (лигаментот во коленото) да се лекува сам по себе, наместо да биде заменет со тетива донирана од друго лице или животно, или земена од друг дел од вашето тело.

Оваа техника вклучува вметнување сунѓер во облик на песочен часовник исполнет со крвта на пациентот и факторите на раст и реактивирани матични клетки за да дејствуваат како мост помеѓу двата искинати дела. Делови од мостот растат и повторно се прикачуваат, така што не мора да поминувате низ инвазивна операција користејќи други меки ткива.

Импликациите овде одат подалеку од подобрувањето на спортските перформанси; постапката исто така може да помогне да се намали инциденцата на подоцнежен артритис.

Вештачки органи

Можеби се приближуваме до она што се смета за златен стандард на напредокот на долговечноста: генетски регенерираното или вештачкото срце. Истражувачите од Клиниката во Кливленд веруваат дека доколку би имале неограничени финансиски средства, би можеле да израснат човечко срце за помалку од три години и да го положат во некоја личност.

Ова веќе се случува со 3D печатените органи – кои произведуваат механизми и материјали кои можат да функционираат како ткиво (дури и ткиво слично на белите дробови). Една австралиска компанија неодамна разви роботски уред кој печати клетки од човечка кожа, што може да се користи за поправка на оштетувањата на кожата предизвикани од рани или изгореници.

Манипулација со протеините

Што ако некој орган би можел да се конструира или некој дел од телото би можел повторно да порасне или да замислите дека можете да манипулирате со начинот на кој функционира вашето тело? Во Кореја, на пример, истражувачите тестираат лекови против стареење кои ја менуваат активноста на протеините во клетките на кружните црви; тие работат така што му кажуваат на телото да го претвори шеќерот во енергија кога клеточната енергија е мала. Со оваа технологија, тие го продолжија животниот век на среќните црви.

Алатки за поправка

Ако размислувате за тоа како технолошкиот напредок може да придонесе за долговечност, размислете колку далеку сме стигнале во областа на срцевите залистоци, кои се истрошија со текот на времето. Околу 10 проценти од луѓето на возраст од 85 до 95 години (и повеќе кај постарите лица) мора да ги поправат или заменат вентилите, додека 25 проценти од луѓето над 65 години веќе имаат некаква промена во функцијата на вентилот.

Процедурата за замена на вентилот што се користеше за операција на отворено срце, која, бидејќи бараше запирање на срцето и употреба на пумпа за циркулација на крвта, носеше сериозни ризици. Шест месеци по операцијата на срцевиот залисток, 17 отсто од пациентите имале пад на менталната функција.

Денес, минимално инвазивната хирургија може да го замени вентилот со „влегување“ во срцето преку крвен сад. Секако, сепак се работи за операција на срцето, така што е сепак сериозна, но оваа процедура овозможува многу побрзо закрепнување.

Во иднина, ако луѓето живеат 20 до 30 години подолго, ќе треба да се заменат многу повеќе вентили, па добрата вест е дека науката за нивна замена напредува побрзо од нашето стареење.

Играчки со висока технологија

Вештачката интелигенција, виртуелната реалност, напредокот во технологијата, подобреното собирање податоци и слично, исто така, ќе го променат начинот на кој размислуваме за нашето здравје – и што можеме да направиме за тоа. Веќе имаме апликации кои не поврзуваат со лекари кога ни треба итна консултација. Овие апликации овозможуваат далечинска медицинска нега, што претходно беше невозможно.

Но, што ќе се случи кога технологијата од следната генерација ќе ја преземе контролата? Потемелно и посеопфатно собирање податоци може да доведе до подобар развој на лекови. Технологијата за носење не само што следи што сте правеле во минатото, туку и ја „предвидува“ иднината. Користејќи вештачка интелигенција, лекарите можат да знаат кога вентилот ќе се истроши пред да предизвика какви било проблеми. Подостапната дијагностика може да спречи проблеми што може да се појават.

Генетичар од Јеил разви рачен апарат за ултразвук. Иако ја нема високата дефиниција на машина за ултразвук од 100.000 долари, уредот од 2.000 долари може да го направи скенирањето лесно и вообичаено во велнес центрите. Таквото скенирање би можело да им помогне на лекарите да знаат кај кого да дејствуваат превентивно или кого треба да мотивираат да донесат поздрави одлуки.

Се продава одложување на смртта

Ќе доживееме ли експлозивен раст во сите делови на технолошката индустрија? Неодамнешниот извештај на CNBC вели дека пазарот на „одложување на смртта“ се очекува да порасне на 600 милијарди долари со акцент на големите податоци, вештачката интелигенција, уредувањето на гените, инженерството за храна и медицината.

И додека почетната цена на овие откритија за „одложување на смртта“ ќе биде висока, нивната цена ќе се намали со текот на времето. Она што некогаш беше научна фантастика станува скапа реалност, а потоа лесно достапна, широко распространета практика.

Можеби никогаш нема да имаме волшебно апче кое ќе нѐ одржува млади подолго, но да се надеваме дека сите овие достигнувања заедно ќе придонесат за промена на животниот век и подобар квалитет на животот.

Поддржете ја нашата работа: