НАСА направи неверојатни фотографии од затемнувањето на Сонцето

foto: NASA/SDO/AIA/LMSAL

Луѓето не треба да гледаат директно во Сонцето во ниту еден ден, а камоли за време на затемнување на Сонцето. Сепак, хипермодерната технологија на НАСА нема такви ограничувања. Нејзината опсерваторија за соларна динамика (SDO) го следи, фотографира и го проучува Сонцето од вселената.

Овој високотехнолошки центар за набљудување направи неверојатни снимки од затемнување на Сонцето на 29 јуни 2022 година – глетка која не може да се спореди со ниту една на Земјата.

SDO е мисија на НАСА за документирање и истражување и на вселената и на Сонцето. Опсерваторијата беше лансирана во февруари 2010 година како вселенско летало под партнерство на НАСА и Националната управа за океани и атмосфера. Сончевите блесоци и короналните масовни исфрлања се од особен интерес за мисијата.
Со своите механизми за сликање со голема моќност, SDO ја сними Месечината како минува меѓу неа и Сонцето. НАСА сè уште официјално нема дадено изјава за небесниот настан, но вселенските ентузијасти забележуваат дека гребените на Месечината биле осветлени од Сонцето, вклучувајќи ги планинските венци Лајбниц и Доерфел.
Целиот феномен траел околу 25 минути. Месечината блокирала околу 67 отсто од пламената површина на Сонцето и ова е можеби најблиската слика на површината на Сонцето што многумина ја виделе.
Поддржете ја нашата работа: