НАСА со детали за планот за изградба на левитирачки воз на Месечината

pixabay

Дали робот кој левитира на Месечината звучи преамбициозно? Изгледа дека НАСА не мисли така, бидејќи агенцијата штотуку го осветли дополнителното финансирање за студија што го разгледува концептот.

Проектот наречен „Флексибилна левитација на патека“ (FLOAT), е преместен во втората фаза од програмата за иновативни напредни концепти на НАСА (NIAC), која има за цел да развие проекти „како научна фантастика“ за идно истражување на вселената.

Проектот FLOAT би можел да резултира со транспортирање на материјали низ површината на Месечината штом во 2030-тите, според агенцијата.

„Сакаме да го изградиме првиот лунарен железнички систем, кој ќе обезбеди сигурен, автономен и ефикасен транспорт за товар на Месечината“, напиша водачот на проектот Итан Шалер, инженер за роботика во Лабораторијата за млазен погон на НАСА, во блог пост на НАСА.

Според првичниот дизајн на НАСА, FLOAT ќе се состои од магнетни роботи кои левитираат над трислојна лента за да ја намалат абразијата од прашината на површината на Месечината. На овие роботи ќе се монтираат колички и ќе се движат со приближно 1 mph (1,61 km/h). Тие би можеле да транспортираат приближно 100 тони (90 метрички тони) материјал дневно до и од идната лунарна база на НАСА.

НАСА планира да испрати астронаути на Месечината уште во 2026 година, како дел од мисијата на агенцијата Артемида и има за цел на крајот да постави постојана база на Месечината за да помогне во идното истражување на вселената.

Извор: Live Science

Поддржете ја нашата работа: