Научниците открија дека планетата Уран не е онаква каква што ја замислувавме

pixabay

Научниците дојдоа до изненадувачко откритие длабоко во планетата Уран, откривајќи дека сината планета на Сончевиот систем е многу погасна отколку што се веруваше. Додека претходните студии укажуваа на состав од првенствено хелиум и водород со примеси на метан, една неодамнешна студија покажа дека Уран содржи значителна количина на метан во уникатна форма.

Според научниците од Израелскиот институт за технологија и Универзитетот во Калифорнија, Санта Круз, метанот во Уран не е во неговата вообичаена гасовита состојба, туку е замрзнат или „кашав“ и е концентриран во јадрото на планетата. Спротивно на претходните претпоставки дека Уран е составен исклучиво од мраз, приближно 10 проценти од неговиот состав е метан.

Студијата, која допрва треба да биде подложена на ревизија, ја доведува во прашање класификацијата на Уран како „леден џин“ и сугерира дека изобилството метан можеби имало клучна улога во формирањето на планетата. И покрај неговата важност, многу за Уран останува мистерија поради неговата оддалеченост од Земјата, која варира помеѓу 3,2 и 4,64 милијарди километри, со оглед на движењето на планетата во Сончевиот систем.

Бидејќи Војаџер 2 не го посетил до 1980-тите, научниците претходно верувале дека Уран е целосно замрзнат. За да добијат подлабок увид, научниците сега развија бројни модели на внатрешноста на Уран, откривајќи дека оние со повисоки нивоа на метан, хелиум и водород попрецизно ја претставуваат масата и радиусот на планетата.

Во иднина, тие имаат намера да откријат зошто Уран го задржува својот леден состав и покрај значителните резерви на гас. Овие откритија не само што го подобруваат нашето разбирање за Уран, туку нудат и увид во соседните гиганти како Нептун, помагајќи да се дешифрира нивното формирање и елементарен состав.

Извор: Daily Mail

Поддржете ја нашата работа: