На остров голем колку половина фудбалско игралиште живеат повеќе од 500 луѓе и ја водат „најмалата војна“ во Африка

Instagram/trtworld

Тркалезна карпа преполна со испреплетени метални колиби се издигнува од езерото Викторија точно на границата меѓу Кенија и Уганда. Длабоките води што ја опкружуваат карпата се богати со риби.

Островот Мигинго е со големина колку половина фудбалско игралиште, но повеќе од 500 луѓе живеат на оваа површина помала од 2.000 квадратни метри.

За овој остров жестоко се расправаат Кенија и Уганда, па и двете бараат сопственост.

Причина за спорот? Сè попрофитабилните видови риби ги има во изобилство во длабоките води што го опкружуваат Мигинго, што го прави вреден и уникатен риболовен центар.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TRT World (@trtworld)

Во 2004 година Уганда почнала да испраќа вооружени полицајци и маринци во Мигинго за да ги оданочи рибарите и да им понуди заштита од крадци, додека островот не бил толку населен. Тогаш кениските рибари почнале да се жалат дека биле малтретирани од силите на Уганда, меѓу другото, за ловокрадство во водите на Уганда. Како одговор, кениската влада распоредила маринци на островот, речиси доведувајќи ги двете нации во конфликт.

„Најмалата војна“

Како што почнале да цветаат населбите на карпестиот остров, Кенија и Уганда одлучиле да формираат заеднички комитет за одредување на границата, потпирајќи се на мапи од 20-тите години на минатиот век. Сепак, комисија не била формирана. Во меѓувреме, островот е заеднички управуван од двете земји, но тензиите повремено се разгоруваат, при што локалните рибари соодветно ја нарекуваат „најмалата војна во Африка“.

Извор: National Geographic

Поддржете ја нашата работа: