Пентагон отвора канцеларија за истраги на појави на НЛО

Нова канцеларија во Пентагон ќе ги истражува појавите на неидентификувани летечки објекти (НЛО). Сепак, долгогодишните НЛО ентузијасти се и натаму скептични.

Според NBC, ставањето на новата програма „Неидентификувани воздушни феномени“ во надлежност на Канцеларијата на потсекретарот за одбрана за разузнавање и безбедност ги вознемири некои НЛО ентузијасти, бидејќи тие не веруваат дека  војската би открила некаква вистина.

„Ова е тема со докажлива историја на тајност и сè што нема нова отвореност за информациите е предмет на повеќе, можеби несоодветна контрола“, рече Рон Џејмс, портпарол на непрофитната организација Mutual UFO Network, која ги истражува ваквите видувања, пренесе NBC News.

Создавањето на новата канцеларија беше дел од Законот за национална одбрана, донесен во декември, кој едноставно повикува на „воспоставување канцеларија, организациска структура и власти за справување со неидентификувани воздушни феномени“. Темата доби обновен интерес во последниве години по објавувањето на видеа снимени од американски воени пилоти на кои се чини дека покажуваат објекти кои се движат со невозможна брзина и изведуваат сложени воздушни маневри.

Дали овие видувања се навистина необјаснета технологија е предмет на (напорна) дебата.

Поддржете ја нашата работа: