Планета со три сонца? Астрономите на раб на големо откритие!

Астрономите пронајдоа повеќе докази дека постои единствен систем во вселената – планета со три сонца. Тоа е најреткиот тип на планети во познатиот универзум, кој се врти околу три sвезди во исто време.

Тоа е ѕвезден систем познат како „GW Orionis“ или „GW Ori“, во со constвездието Орион, околу 1.300 светлосни години од Земјата.
Станува збор за три „прстени“ поставени еден во друг, како мета за стрелање.

Во центарот на тој систем има три sвезди, две се поврзани во тесна меѓусебна бинарна орбита, додека третата се врти околу нив во широк лак.

Ова е прво вакво откритие досега.

Астрономите утврдиле, набудувајќи со голем телескоп од пустината Атакама во Чиле, дека трите прстени се неконзистентни, односно дека орбитата на внатрешната ѕвезда прави одредени отстапувања.
Оттука, научниците веруваат дека орбитата на ѕвездата е под влијание на гравитацијата на „млада“ планета или планета која сѐ уште е во создавање, пишува во научниот труд објавен во списанието „Astrophysical Journal Letters“.

Доколку оваа теза на научниците се потврди со дополнителни истражувања, тоа би значело дека е откриена првата планета во вселената со три сонца.

Поддржете ја нашата работа: