Знаете ли колку минутки се потребни за да почне алкохолот да влијае врз мозокот?

pixabay

Алкохолот е сеприсутен во животот на современиот човек. Со него славиме празници, родендени, раѓања, а понекогаш се пие „по една“ и за покој на душата.

Дали сте се запрашале колку време е потребно оваа супстанца, која кога се консумира во прекумерни количини носи многу негативни последици, да влијае на мозокот?

Истражувачите од Универзитетската болница во Хајделберг откриле дека по само шест минути по консумирањето алкохол, има промени во функционирањето на мозокот. Затоа, иако мислите дека сте „добро“ веднаш по пиењето, имајте на ум дека не сте ни 100 проценти трезни.

Поддржете ја нашата работа: