Пронајдени беспрекорни остатоци од мечки стари преку 30.000 години

Археолозиите во Сибир пронајдоа останки на две мечки, за кои се проценува дека живееле пред 39.000 години и необично е тоа што телата на овие животни се совршено сочувани.

Тие се пронајдени на две различни места, а научниците веруваат дека станува збор за „откритија од светско значење“.

Ова е прво, и досега единствено откритие од ваков вид – целото тело на мечка, со сите ткива. Сите внатрешни органи се на место, а муцката е скоро недопрена. Сè што досега откривавме беа черепи и коски, рече д-р Лена Григоријева, која учествуваше во експедицијата.

Мечките ќе се проучуваат на Рускиот североисточен федерален универзитет во Јакутск. А, ќе бидат поканети и научници од други земји. – Треба да извршиме радиојаглеродни анализи за да ја утврдиме точната старост.

Според д-р Маким Чепрасов од Музејот на мамутите во Јакутск телото на повозрасната мечка е старо меѓу 22.000 и 39.500 години

Поддржете ја нашата работа: