Пронајден череп на редок вид диносаурус што немал раце

Палеонтолозите во Аргентина откриле необичен череп од диносаурус кој му припаѓал на месојад „без раце“, кој живеел пред околу 70 милиони години.

Новооткриениот вид – наречен Guemesia ochoai е член на Abelisauridae, род на месојади кои шетале на подрачјето на денешна Јужна Америка, Африка и Индија во периодот на диносаурусите.

Можно е G. ochoai да е близок роднина на предците на абелисауридите, велат истражувачите. Сепак, G. ochoai се разликува од неговите роднини на абелисауриди на два клучни начини: му недостасуваат рогови и најверојатно живеел на подрачјето што денес е северна Аргентина, каде што е пронајден неговиот череп, далеку од повеќето остатоци од абелисауриди во Патагонија, што сугерира дека оваа група диносауруси можела да живее во различни екосистеми.

„Овој нов диносаурус е сосема невообичаен за својот вид“, изјавил коавторот на студијата, Анџали Госвами, истражувач лидер во Природонаучниот музеј во Лондон.

„Тоа покажува дека диносаурусите што живееле во овој регион биле сосема поразлични од оние во другите делови на Аргентина, што ја поддржува идејата за различни провинции во периодот креда во  Јужна Америка“.

Абелисауридите веројатно ловеле титаносауруси со долг врат, што е импресивен подвиг со оглед на тоа што нивните минијатурни раце биле заостанати и суштински бескорисни. Тие не биле единствените  двоножни диносауруси со кратки раце кои главно јаделе месо. Тираносаурус Рекс имал исто така кратки раце за својот раст, иако биле подолги од оние на абелисауридите.

Со такви слаби раце, абелисауридите морале да го симнат пленот речиси целосно со нивните черепи и силни вилици.

Веќе се опишани 35 други видови абелисауриди од Аргентина, но скоро сите се од Патагонија. Откритието на G. ochoai и други извонредни палео-видови, како што е огромна желка со школка долга 1 метар, во овој регион укажуваат на тоа дека таа била засебен дел од светот за време на доцниот период креда.

Истражувачите се надеваат дека ќе откријат повеќе примероци на G. ochoai и неговите роднини за да можат да научат повеќе за животот во древна Аргентина. Студијата е објавена во Journal of Vertebrate Paleontology.

Поддржете ја нашата работа: