Ракописот „ВОЈНИЧ“, мистерија што сѐ уште чека да биде дешифрирана

Американскиот трговец со книги, со полско потекло, Вилфрид М. Војнич немал поим дека неговото откривање на ракопис на језуитскиот колеџ во близина на Рим во 1912 година ќе предизвика речиси еден век контроверзии што сè уште се во тек.

Станува збор за доцносредновековен текст од непознат автор напишан со непознато писмо на непознат јазик или код. Богато илустрираниот текст, чија содржина може само да се погоди, подоцна го добил името по неговиот пронаоѓач, Војнич.

Контроверзноста околу ракописот „Војнич“ доби нов замав со употребата на компјутерите и е извор на цела низа разновидни теории кои го покриваат опсегот на гледишта од ракописи како чисти измами, до шифрирани ракописи со длабока содржина. Меѓутоа, врз основа на неговиот изглед, се добива впечаток дека тоа може да биде фармакопеја, збир на теми од средновековната медицина или алхемиски текст.

Најраниот потврден сопственик на ракописот бил извесен Георг Бареш, малку познат алхемичар кој живеел во Прага на почетокот на XVII. век. Бареш, исто така, се чини дека бил збунет и заинтригиран од ракопис што „бесполезно го окупирал неговиот библиотечен простор“ долги години. Кога слушнал за Атанасиј Кирхер, језуитски научник во Collegio Romano кој објавил речник на коптскиот јазик и се шпекулира дека ги „дешифрирал“ египетските хиероглифи, тој му испратил преписи од ракописите, надевајќи се дека ќе може да ги дешифрира и нив. Неговото писмо до Кирхер од 1639 година е убедливо најрано познато споменување на ракописот.

Во следните двесте и педесет години нема записи или спомнувања на ракописот, но се верува дека завршил во библиотеката Collegio Romano. Така Војнич, кога колеџот Романо во 1912 година одлучил дискретно да продаде дел од својот имот, дошол во негова сопственост. По смртта на Војнич, ракописот го наследила неговата вдовица, ќерката на познатиот математичар Џорџ Бул, а преку неколку други сопственици конечно завршил во 1969 година во библиотеката на Универзитетот Јеил, каде што сè уште се наоѓа во колекцијата на стари и ретки книги, под каталошки број „MS 408“.

Опис на ракописот

Бидејќи писмото и содржината на текстот се непознати, само илустрациите помагаат да се датира ракописот – особено облеката и фризурите на човечките ликови и појавата на неколку замоци на цртежите. Сите тие се карактеристично европски и врз основа на нив експертите го сместуваат ракописот во XV-XVI. век, а таквото датирање е поткрепено со некои други детали.

Книгата е со димензии приближно 15 x 23 сантиметри, со страници од пергамент. Врз основа на веќе постоечкото нумерирање, се проценува дека првично имало 272 страници, но до денес останале околу 240. Иако некои експерти веруваат дека ракописот имал два или повеќе автори, повеќето се согласуваат дека авторот, иако непознат, бил само еден.

Ракописот е напишан со елегантно и сосема непознато писмо. Елеганцијата, флуентноста и уредноста на стилот на пишување, со многу мала „поправка“, укажуваат на тоа дека авторот разбирал што точно пишува или препишува. Исто така, стилот на пишување од лево кон десно и од горе до долу сугерира барем донекаде дека се работи за европски стил на пишување.

Речиси сите страници содржат цртежи во боја на непознати растенија, соѕвездија или необични системи на цевки и „базени“ во кои се прикажани голем број човечки фигури, главно голи полни жени – „нимфи“. Цртежи слични на оние на страниците на ракописот досега не се најдени никаде на друго место, а ниту сличен текст.

Текстот се состои од „глифи“, вообичаено одделени со тесни празни места, кои се групирани во „зборови“ одделени со пошироки простори, кои барем изгледаат како да следат одредени фонетски закони. Азбука од околу 20-30 „глифи“ го покрива целиот текст, а неколку десетици знаци се појавуваат еднаш или двапати. Некои знаци се појавуваат во низи и никаде на друго место во текстот надвор од тие низи што укажуваат на некој вид клуч.

Бидејќи илустрациите на слични теми се групирани заедно, содржината на ракописот може грубо да се подели на шест дела: билни, астрономски, космолошки, биолошки, фармаколошки и рецепти.

Првиот и најголемиот дел се состои од илустрации на непознати растенија со придружен текст, каде организацијата на секоја страница вклучува по еден голем цртеж, поретко два, внимателно опкружен со текст. Патем, овој состав е карактеристичен за хербариумите од доцноантичкиот и раниот ренесансен период. Фактот дека ниту едно од прикажаните растенија не е со сигурност утврдено, можеби има свои корени во фактот дека овие растенија се повеќе како еден вид состав на неколку различни растенија: како коренот на еден вид да е поврзан со лисјата на друг и цветовите од трет вид. Првиот збор на одредена страница со растение се појавува само на таа страница и веројатно го претставува името на растението. Во другите илустрации во ракописот наоѓаме и изолирани зборови напишани покрај одредени елементи на илустрацијата, па можеме да претпоставиме дека тие служат и за нивно именување.

Астрономските страници содржат цртежи на Сонцето и/или Месечината и разни распореди на ѕвезди. На пример, еден од цртежите во овој дел наликува на галаксија за да изгледа како да се гледа преку телескоп. Дванаесет астрономски страници кои содржат илустрации на зодијакот се нарекуваат астролошки и содржат концентрични кругови со 30 „нимфи“ кои држат ѕвезди со хороскопски знак во средината.

Потоа следат страници наречени „космолошки“ и содржат претежно кружни геометриски конструкции кои не е лесно да се класифицираат.

Можеби најнеобичниот и најмистериозниот дел од ракописот се „биолошките“ страници кои содржат цртежи на човечки фигури во систем од цевки и „базени“. Многу илустрации даваат впечаток дека претставуваат различни алхемиски или природни процеси, односно се поврзани со системот на внатрешни органи.

Фармаколошката единица го носи ова име бидејќи изгледа дека содржи цртежи на делови од растенија (корени, лисја) и садови за лековити препарати.

Последната целина се состои од чист текст организиран во кратки пасуси кои сите почнуваат со ѕвездичка, па по аналогија со некои алхемиски ракописи се нарекува и „дел за рецепти“.

Теории за ракописот

До денес, овој ракопис се спротивставува на сите обиди за читање – било да е тоа генијална измама или непробојна шифра. Дури и највештите криптографи, кои успеале да ги скршат германските и јапонските воени кодови за време на Втората светска војна, не успеале да го дешифрираат.

Претпоставката за измама изгледа неверојатно бидејќи текстот е премногу софистициран за да биде такво нешто.

Некои од авторите на кои им се припишува ракописот се: Роџер Бејкон, познат англиски филозоф од XIII. Џон Ди (1527-1608), велшки математичар, астроном и астролог, Јаков Хорцики де Тепенец (Јакобус Синапиус), личен лекар на императорот Рудолф II, исто така бил истакнат член на фрањевскиот ред, кој бил управител на Царските ботанички градини и чија специјалност биле лековитите билки, Јан Марек Марци и самиот Војнич. Но, ниту една од овие теории не се покажа целосно прифатлива.

При разоткривањето на фрагмент од загатката поврзана со загатката, трагата може да биде претходно споменатата буква пронајдена во неа. Во писмото се вели дека ракописот го купил Рудолф Втори. (1552 – 1612), император на Светото Римско Царство, а како негов автор се споменува Роџер Бејкон, кој се занимавал со магија и алхемија.

Џон Ди, советник во дворот на англиската кралица Елизабета I, кој посветил голем дел од својот живот на алхемијата и херметичката филозофија, исто така, во неколку наврати го посетил Храдчани. Неговото име е поврзано со ракописот Војнич, како и со друг шифриран средновековен текст со магична содржина наречена Книга на Сојга. Самиот Ди бил голем обожавател на Роџер Бејкон и имал колекција од неговите дела. Патем, поради обвинувања за волшепство, на Бејкон му било забрането да објавува „секакви дела надвор од Редот без посебна дозвола“. Многупати бил изолиран поради своите постапки, па во своите дела на повеќе места зборува за потребата од шифрирање на тајното знаење.

Во доцниот среден век, херметичкото знаење било внимателно пренесено и зачувано во затворен круг на научници, а дел од ова богатство очигледно се чува во ракописот Војнич. Но, што навистина се крие во овој необичен ракопис, чија содржина никој не можел да ја дешифрира стотици години, иако многу учени и имагинативни глави се обиделе, останува мистерија.

Поддржете ја нашата работа: